Tort kanapkowy krajanka

Oto kolejny tort kanapkowy typu krajanka. Tort kanapkowy jak pisałam wiele razy to bardzo popularne danie w Szwecji. Torty kanapkowe robię bardzo często, bo jest to ładne i efektowne danie, które w dodatku można przygotować wcześniej.

Do przyrządzenia dzisiejszego tortu kanapkowego potrzeby jest podłużny chlebek rozcięty na 3 paski, sałatka do przełożenia i krem do posmarowania tortu. Nic trudnego, prawda? Największa radość dla mnie to dekorowanie tortu kanapkowego, bo do dekoracji można użyć mnóstwo dobrych rzeczy, które zawsze znajdą się w lodówce.

tort kanapkowy krajanka

Dzisiejszy tort kanapkowy jest przyrządzony pod kątem świąt, więc udekorowałam go wiosennie między innymi jajkami, żółtym serem i świeżymi ziołami.

Przepis na świąteczny tort kanapkowy krajanka

Składniki: 

Biały chleb

  • 50 g świeżych drożdży
  • ½ l letniej wody
  • 4 łyżeczki miodu
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 ½ łyżki soli morskiej, gruboziarnistej
  • 200 ml mąki durum
  • 1l mąki pszennej
  • rozmącone jajko do posmarowania

Drożdże rozpuść w wodzie wraz z miodem, solą i oliwą. Dodaj obie mąki i zarób ciasto, mechanicznie przez około 10 minut. Ciasto powinno być dosyć wilgotne ale odchodzić od brzegów naczynia. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie złóż ciasto kilka razy, przykryj i pozostaw tak na 20 minut. Podziel na dwie równe porcje, uformuj w podłużne bochenki i przełóż do natłuszczonych i posypanych otrębami podłużnych foremek. Posmaruj jajkiem. Pozostaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 30 minut. Piecz w nagrzanym piekarniku na 200ºC (termoobieg) przez 25 minut.

chleb tostowy

Ten chleb świetnie sprawdza się jako chleb tostowy. Wtedy zazwyczaj posypuję go jeszcze sezamem lub makiem przed pieczeniem.

Do przełożenia tortu proponuję krem brokułowy. Pyszna, zielona sałatka, która nie tylko dodaje walorów kolorystycznych ale również dużo smaku.

Krem brokułowy

  • 1 brokuł, mały
  • 150 g sera owczego typu feta
  • 3 łyżki pestek dyni, uprażone
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sok z cytryny, sól i pieprz do smaku

Podziel brokuła na różyczki i blanszuj w lekko osolonej wodzie przez około 4 minuty. Opłucz zimną wodą. Dodaj pokruszoną feta, pestki dyni i musztardę i zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem. Posmaruj pierwszy płat tortu kremem brokułowym, przykryj i posmaruj następny. Posmaruj również cienko wierzch tortu.

Krem śmietankowo majonezowy

  • 200 ml śmietanki, ubitej na sztywno
  • 1 łyżka cremé fraiche
  • 1 łyżka majonezu

Tort kanapkowy po zmontowaniu posmarowałam kremem śmietankowo majonezowym. Wszystkie składniki do kremu wymieszaj i posmaruj wierzch i boki tortu.

Do dekoracji

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • kilka plasterków ogórka
  • 10 plastrów żółtego sera
  • świeże zioła, u mnie koper i pietruszka
  • kilka owoców physalis
  • krewetki
  • plasterki cytryny
  • kawior

szwedzki tort kanapkowy

A teraz czas na dekorowanie tortu. Uwielbiam dekorować tort kanapkowy, aż szkoda go później kroić… No i jak podoba się?

przepis na tort kanapkowy z kremem brokułowym

 

 

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *