Tort kanapkowy na ciepło

Tort kanapkowy na ciepło to proste danie na co dzień czy też na spotkanie z przyjaciółmi. Praktycznie i szybko , bo torta można przygotować na dzień wcześniej, a przed podaniem tylko podpiec lekko w piekarniku.

Przepis na tort kanapkowy na ciepło

Składniki:
na 8 porcji

  • 3 cienkie placki chlebowe, pszenne
  • 1 duży por
  • 500 g wędzonki lub szynki
  • 4 dl crème fraiche
  • 2 dl kremówki
  • 2 łyżki sosu chili
  • sól i pieprz
  • 4 dl żółtego sera, typ cheddar
  • pomidory koktajlowe, rukola i tymianek do przybrania

Wykonanie:

  • Pokroić cienko por, a wędzonkę w kostkę. Podsmazyć w niewielkiej ilości oleju. Doprawić sola i pieprzem.
  • Ubij śmietanę i wymieszać z crème fraiche  i sosem chili.
  • Wylozyc nadzienie na pierwszy placek, a nastepnie posmarowac smietana i posypac startym serem cheddar. Przykryc drugim plackiem i wylozyc reszte nadzienia, a potem smietane i ser. Zachowaj 2 dl smietany na wierzch tortu.
  • Zakonczyc tort trzecim plackiem i posmarowac smietana.
  • Posypac serem. W takiej postaci mozna przechowac torta do nastepnego dnia.
  • Na drugi dzien udekorowac torta roznokolorowymi pomidorkami, rukola i tymiankiem.
  • Zapiec torta przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC.

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *