Tort kanapkowy urodzinowy

Tort kanapkowy urodzinowy… Tak, tak wczoraj obchodziłam urodziny. Nie powiem, że czułam się pokrzywdzona. Moi milusińscy zawsze pamiętają o mnie. Był więc szampan, kwiaty i prezenty. Na domowe przyjęcie przyrządziłam tort kanapkowy. Tort kanapkowy przełożony delikatną sałatką z ogórka, pora i jabłka. Wytrawny tort udekorowany szwedzkimi klopsikami i małymi parówkami. Idealny na przyjęcie nie tylko dla dorosłych ale i dzieci.

tort kanapkowy urodzinowy

Tort Kanapkowy

Składniki:

4 porcje

Spód do tortu, tutaj przepis

Nadzienie

80 g szynki, u mnie szynka z indyka

10 cm świeżego ogórka

5 cm pora

1 jabłko

100 ml śmietanki

2 łyżki crème fraîche

1 czubata łyżka majonezu, u mnie domowy

sól i pieprz do smaku

Dekoracja

12 klopsików, u mnie szwedzkie klopsiki köttbullar

12 połówek delikatesowych parówek

12 koktajlowych pomidorków

12 dużych winogron

zielenina do dekoracji, u mnie natka pietruszki

przepis na tort kanapkowy

Upiecz spód do tortu w małej prostokątnej formie. Wykrój dwa lub trzy placki. Odetnij skórki chleba. przygotuj nadzienie do tortu.Obierz ogórka ze skórki, wydrąż miąższ z nasionami i pokrój w drobną kostkę. Obierz jabłko ze skórki i pokrój w kostkę. Pokrój drobno pora i szynkę. Ubij śmietankę na sztywno. Wymieszaj z crème fraîche, majonezem, solą i pieprzem. Dodaj pokrojone warzywa, jabłko i szynkę. Wymieszaj i przełóż spody torta nadzieniem, posmaruj wierzch i brzegi. Zawiń szczelnie folią i wstaw do lodówki na 2 godziny. po tym czasie wyjmij torta z lodówki, zdejmij folię i udekoruj jak na zdjęciu powyżej. Kiełbaski natnij na koncówkach na krzyż i usmaż. Podczas smażenia kiełbaski się „rozejdą”

 

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *