Tort kanapkowy z awokado i jajek

Tort kanapkowy z awokado i jajek to kolejna propozycja na Wielkanoc i nie tylko. Tort kanapkowy to również wspaniałe danie na urodzinowe przyjęcie lub spotkanie z przyjaciółmi. Spód do tortu można upiec wcześniej, przełożyć nadzieniem i wstawić do lodówki. Na drugi dzień spokojnie i bez stresu wystarczy udekorować tort. Taki tort to prawdziwa niespodzianka. Zachwyca smakiem i wyglądem. Zawsze przyrządzam tort kanapkowy dla przyjaciół w Polsce! Czekają na niego cierpliwie przez cały rok, kiedy w końcu zjawiam na wakacje.

tort kanapkowy

Torty kanapkowe można przyrządzić na wiele sposobów. Najprostszym z nich jest wytrawny cheesecake. Tutaj zamiast specjalnie upieczonego spodu można wykorzystać razowy chleb lub pumpernikiel. Taki spód  zrobiłam do tortu z awokado. Serową masę przygotowałam z kwaśnej śmietany i serka philadephia. Najprzyjemniejszym zajęciem oczywiście oprócz jedzenia tortu jest jego dekoracja. Fantazja nie zna granic. Do dekoracji można wykorzystać wszystko co akurat znajduje się w lodówce. Jeśli lubicie wędzonego łososia, awokado i jajka  to skorzystajcie z przepisu poniżej.

tort kanapkowy wielkanocny

Przepis na tort kanapkowy

Składniki:

10 porcji

Spód

280 g razowego chleba

70 g rozpuszczonego masła

Nadzienie

4 listki żelatyny

250 g philadephia

300 ml kwaśnej, gęstej śmietany

2 awokado

1 łyżeczka soku z cytryny

2 jajka, ugotowane na twardo

po 3 łyżki posiekanego kopru i szczypiorku

sól do smaku

200 g wędzony łosoś, rzodkiewki, awokado, sałata i ogórek do dekoracji

wielkanocny tort kanapkowy

Przygotuj spód. Pokrój chleb w kostkę i zmiksuj na okruchy w malakserze. Dodaj rozpuszczone masło i zmiksuj do połączenia. Przygotuj duży okrągły półmisek. Rozciągnij metalową obręcz na 23 cm średnicy. Jeśli nie dysponujesz obręczą to zastosuj okrągłą formę z otwieranym brzegiem. Rozprowadź równomiernie chleb lekko dociskając. Wstaw do lodówki an 20 minut. Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez 20 minut. Do miski wlej śmietanę, dodaj serek, posiekany koper i szczypiorek. Odciśnij  namoczoną żelatynę i podgrzej do rozpuszczenia. Dodaj żelatynę do śmietankowej masy energicznie mieszając. Przekrój awokado wzdłuż na pół. Usuń pestkę i skórkę. Pokrój w kostkę. Obierz jajka ze skorupki i pokrój w dużą kostkę. Włóż awokado i jajka do miski, dopraw solą, sokiem z cytryny i wymieszaj. Wylej masę na schłodzony spód i wstaw do lodówki na 2 godziny. Wyjmij tort, zdejmij obręcz i udekoruj tak jak na zdjęciu.

P.S.

Tort kroi się łatwo ale równie dobrze można pokroić tort przed dekorowanie. kawałki awokado skrop cytryną. Jeśli przygotowujesz tort na drugi dzień poczekaj z awokado. Awokado szybko ciemnieje. Nawet skropione cytryną zrobi się szare do następnego dnia.

 

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *