Tort krewetkowo łososiowy ala cheesecake

Święta wielkanocne. W Szwecji zaczynamy świętować już jutro, więc tort krewetkowo łososiowy z kawiorem już gotowy. Potem jeden dzień przerwy i zaczynamy świętowanie po polsku. Tort kanapkowy na Wielkanoc to już domowa tradycja.

W tym roku proponuję tort przełożony nadzieniem z krewetek i dwóch rodzajów łososia. Do nadzienia dodałam dodałam trochę żelatyny, a sam tort udekorowałam między innymi krewetkami, rukolą, mango i papryką.

szwedzki tort kanapkowyRybny kawior to wspaniały dodatek wytrawnych tortów. Nie wszyscy przepadają za kawiorem. Miałam przyjemność spróbować prawdziwego perskiego kawioru, rodzina z Iranu nam podsyła. Jak smakuje? Bardzo specyficznie, można lubić lub nienawidzić. Ja lubię. Do tortu wykorzystałam szwedzki kawior tak zwany löjrom firmy Kalix, nie tak drogi jak perski kawior (900 złotych za kilogram), ale mimo wszystko luksusowy produkt, przyrządzany według specjalnej receptury, objęty licencją. Polecam spróbować jak odwiedzicie Szwecję.

Tort krewetkowo łososiowy ala cheesecake

Składniki:

6-8 porcji

okrągły spód do tortu 18 cm, tutaj przepis

Nadzienie

5 listków żelatyny, namoczone

100 g wędzonego łososia

200 g marynowanego łososia

150 g krewetek + 350 g do dekoracji (nieobrane około 1,5 kg)

250 g serka np, ricotta

500 ml kwaśnej śmietany, gęstej

100 g kawioru

3 łyżki świeżego kopru, drobno pokrojonego

szczypta soli do smaku

szczypta czarnego pieprzu

Dekoracja tortu

1 dojrzałe mango

1 mała czerwona papryka

kilka owoców psysalis (wiśnia peruwiańska)

garść rukoli

kilka gałązek świeżego kopru

350 g krewetki

kawałek wędzonego łososia

wielkanocny tort kanapkowy

Przygotuj ciasto drożdżowe według przepisu. Upiekłam spód do tortu w wysokiej foremce o średnicy 18 cm. Spód można z powodzeniem upiec w tortownicy o średnicy 26-28 cm. Z upieczonego spodu odkrój brzegi i wierzch, a następnie pokrój na 4 placki o mniej więcej tej samej grubości.

Przed robieniem nadzienia namocz listki żelatyny w wodzie przez 20 minut. Odciśnij, a następnie podgrej aby żelatyna się rozpuściła. W naczyniu umieść serek i śmietanę i miksując wleawaj żelatynę. Posieka koper, pokrój łososia i krewetki i dodaj do masy serowej. Wszystko wymieszaj doprawiając solą i pieprzem.

Umieść pierwszy spód na paterze i otocz metalową obręczą. Nałóż nadzienie i tak powtórz z resztą placków. Ja wykroiłam 4 placki. Ostatni placek posmarowałam również nadzieniem. Włóż torta do lodówki, aby nadzienie się ścisło, a następnie udekoruj tort według uznania lub tak jak na zdjęciu. Smacznego.

tort krewetkowo łososiowy

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *