Tort lodowy cheesecake z czekoladowo orzechową praliną

Tort lodowy cheesecake z czekoladowo orzechową praliną to sernik w wersji lodowej. Uwielbiam lodowe torty. Przyrządzam je często  i sezonowo zamiast tradycyjnego ciasta jak tort jeżynowy. Pomysł na mrożony cheesecake wpadł mi całkiem przypadkiem do głowy. Ostatnio piekłam czekoladowo orzechową pralinę i tak sobie pomyślalam, że część wykorzystam do mrożonego sernika. Do praliny użyłam pekanowców ale oczywiście można wybrać dowolne orzechy. Lubię desery bez pieczenia. Gotową pralinę wykorzystałam na spód sernika i do masy serowej. Aby było jeszcze bardziej słodko ugotowałam porcję karmelu i czekoladowej polewy. Mam słabość do serników z czekoladą. Tort lodowy cheesecake z czekoladowymi dodatkami w pełni zadowolił moje czekoladowe oczekiwania. Polecam, przepis poniżej.

tort lodowy cheesecake

tort lodowu cheesecake

Tort lodowy cheesecake

Składniki:

forma ze ściąganym brzegiem o średnicy 18 cm

Pralina orzechowo czekoladowa

200 g orzechów pekan

150 g czekolady

100 ml golden syropu

1 łyżka rozpuszczonego masła

tort lodowy

Składniki na pralinę grubo pokrój. Rozpuść masło z golden syropem i wymieszaj z orzechami i czekoladą. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie pralinę. Wstaw do piekarnika nastawionego na 100ºC i piecz pralinę przez 30 minut. Wyjmij z piekarnika, ostudź i przemieszaj. Przechowuj pralinę w metalowym pudełku.

Spód do sernika

150 g pralin z przepisu powyżej

80 g ciastek digestive

Masa serowa

200 ml śmietanki

300 g serka ricotta

3 żółtka

3 białka

150 g praliny

70 g cukru

1 łyżeczka vaniliowej pasty

Solony karmel

100 ml śmietanki

100 g cukru

szczypta soli morskiej

Polewa czekoladowa

25 g masła

2 łyżki śmietanki

2 łyżki cukru

1 łyżka golden syropu

2 kostki czekolady

2 łyżki kakao

tort lodowy cheesecake_1

Składniki na pralinę grubo pokrój. Rozpuść masło z golden syropem i wymieszaj z orzechami i czekoladą. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie pralinę. Wstaw do piekarnika nastawionego na 100ºC i piecz pralinę przez 30 minut. Wyjmij z piekarnika, ostudź i przemieszaj. Przechowuj pralinę w metalowym pudełku.

Przygotuj formę o średnicy 18 cm i wysokości brzegu 10 cm. Przytnij paski z przezroczystych arkuszy ekranowych i ułóż w formie wzdłuż obręczy. Jest to łatwy sposób, z którego korzystam jeśli chcę aby brzeg deseru czy tortu z musem był gładki. Poza tym folię bardzo łatwo ściąga. Możesz również użyć metalowej regulowanej obręczy. Zmiksuj ciastka digestive z praliną i wyłóż dno formy. Przygotuj 3 miski. Do największej miski wlej śmietankę u lekko ubij. W drugiej misce umieść żółtka, cukier i wanilię. Zmiksuj na puszysto. Dodaj następnie serek ricotta i zmiksuj do połączenia. Dodaj masę twarogową do śmietanki i lekko zmiksuj. Ubij pianę na sztywno i wymieszaj za pomocą szpatułki. Dodaj rozdrobnioną pralinę i lekko zamieszaj. Wylej masę serową na ciasteczkowe dno, przykryj szczelnie folią i wstaw do zamrażalnika na 6 godzin.

Ugotuj karmel. Do małego garnuszka wlej śmietankę i wsyp cukier. Zagotuj mieszając do rozpuszczenia cukru. Zmniejsz temperaturę i gotuj przez 10 minut lub więcej w zależności jak gęsty lubisz karmel. Na koniec posól lekko i zdejmij z kuchni. Przygotuj kąpiel wodną. Nad garnkiem z wodą umieść żaroodporne naczynie (zobacz kuchenne akcesoria). Do naczynia wlej śmietankę, syrop, dodaj masło, cukier i kakao. Mieszaj i podgrzewaj aż polewa zgęstnieje. Zdejmij z ognia i przestudź. Wyjmij cheesecake z zamrażalki. Zdejmij obręcz, folię i polej karmelem. Kiedy karmel zastygnie, polej cheesecake przestygniętą polewą Ciepła jeszcze polewa spływa po torcie. Po wyjęciu z zamrażalnika odczekaj z krojeniem około 30 minut. Tort lodowy cheesecake przed podaniem należy lekko rozmrozić. Pominęłam ten fakt, bo musiałam zdążyć zrobić zdjęcia za nim tort się rozmroził.

 

 

 

18 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *