Tort lodowy cheesecake z czekoladowo orzechową praliną

Tort lodowy cheesecake z czekoladowo orzechową praliną to sernik w wersji lodowej. Uwielbiam lodowe torty. Przyrządzam je często  i sezonowo zamiast tradycyjnego ciasta jak tort jeżynowy. Pomysł na mrożony cheesecake wpadł mi całkiem przypadkiem do głowy. Ostatnio piekłam czekoladowo orzechową pralinę i tak sobie pomyślalam, że część wykorzystam do mrożonego sernika. Do praliny użyłam pekanowców ale oczywiście można wybrać dowolne orzechy. Lubię desery bez pieczenia. Gotową pralinę wykorzystałam na spód sernika i do masy serowej. Aby było jeszcze bardziej słodko ugotowałam porcję karmelu i czekoladowej polewy. Mam słabość do serników z czekoladą. Tort lodowy cheesecake z czekoladowymi dodatkami w pełni zadowolił moje czekoladowe oczekiwania. Polecam, przepis poniżej.

tort lodowy cheesecake

tort lodowu cheesecake

Tort lodowy cheesecake

Składniki:

forma ze ściąganym brzegiem o średnicy 18 cm

Pralina orzechowo czekoladowa

200 g orzechów pekan

150 g czekolady

100 ml golden syropu

1 łyżka rozpuszczonego masła

tort lodowy

Składniki na pralinę grubo pokrój. Rozpuść masło z golden syropem i wymieszaj z orzechami i czekoladą. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie pralinę. Wstaw do piekarnika nastawionego na 100ºC i piecz pralinę przez 30 minut. Wyjmij z piekarnika, ostudź i przemieszaj. Przechowuj pralinę w metalowym pudełku.

Spód do sernika

150 g pralin z przepisu powyżej

80 g ciastek digestive

Masa serowa

200 ml śmietanki

300 g serka ricotta

3 żółtka

3 białka

150 g praliny

70 g cukru

1 łyżeczka vaniliowej pasty

Solony karmel

100 ml śmietanki

100 g cukru

szczypta soli morskiej

Polewa czekoladowa

25 g masła

2 łyżki śmietanki

2 łyżki cukru

1 łyżka golden syropu

2 kostki czekolady

2 łyżki kakao

tort lodowy cheesecake_1

Składniki na pralinę grubo pokrój. Rozpuść masło z golden syropem i wymieszaj z orzechami i czekoladą. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie pralinę. Wstaw do piekarnika nastawionego na 100ºC i piecz pralinę przez 30 minut. Wyjmij z piekarnika, ostudź i przemieszaj. Przechowuj pralinę w metalowym pudełku.

Przygotuj formę o średnicy 18 cm i wysokości brzegu 10 cm. Przytnij paski z przezroczystych arkuszy ekranowych i ułóż w formie wzdłuż obręczy. Jest to łatwy sposób, z którego korzystam jeśli chcę aby brzeg deseru czy tortu z musem był gładki. Poza tym folię bardzo łatwo ściąga. Możesz również użyć metalowej regulowanej obręczy. Zmiksuj ciastka digestive z praliną i wyłóż dno formy. Przygotuj 3 miski. Do największej miski wlej śmietankę u lekko ubij. W drugiej misce umieść żółtka, cukier i wanilię. Zmiksuj na puszysto. Dodaj następnie serek ricotta i zmiksuj do połączenia. Dodaj masę twarogową do śmietanki i lekko zmiksuj. Ubij pianę na sztywno i wymieszaj za pomocą szpatułki. Dodaj rozdrobnioną pralinę i lekko zamieszaj. Wylej masę serową na ciasteczkowe dno, przykryj szczelnie folią i wstaw do zamrażalnika na 6 godzin.

Ugotuj karmel. Do małego garnuszka wlej śmietankę i wsyp cukier. Zagotuj mieszając do rozpuszczenia cukru. Zmniejsz temperaturę i gotuj przez 10 minut lub więcej w zależności jak gęsty lubisz karmel. Na koniec posól lekko i zdejmij z kuchni. Przygotuj kąpiel wodną. Nad garnkiem z wodą umieść żaroodporne naczynie (zobacz kuchenne akcesoria). Do naczynia wlej śmietankę, syrop, dodaj masło, cukier i kakao. Mieszaj i podgrzewaj aż polewa zgęstnieje. Zdejmij z ognia i przestudź. Wyjmij cheesecake z zamrażalki. Zdejmij obręcz, folię i polej karmelem. Kiedy karmel zastygnie, polej cheesecake przestygniętą polewą Ciepła jeszcze polewa spływa po torcie. Po wyjęciu z zamrażalnika odczekaj z krojeniem około 30 minut. Tort lodowy cheesecake przed podaniem należy lekko rozmrozić. Pominęłam ten fakt, bo musiałam zdążyć zrobić zdjęcia za nim tort się rozmroził.

 

 

 

18 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *