Tort lodowy cheesecake z czekoladowo orzechową praliną to sernik w wersji lodowej. Uwielbiam lodowe torty. Przyrządzam je często i sezonowo zamiast tradycyjnego ciasta jak tort jeżynowy. Pomysł na mrożony cheesecake wpadł mi całkiem przypadkiem do głowy. Ostatnio piekłam czekoladowo orzechową pralinę i tak sobie pomyślalam, że część wykorzystam do mrożonego sernika. Do praliny użyłam pekanowców ale oczywiście można wybrać dowolne orzechy. Lubię desery bez pieczenia. Gotową pralinę wykorzystałam na spód sernika i do masy serowej. Aby było jeszcze bardziej słodko ugotowałam porcję karmelu i czekoladowej polewy. Mam słabość do serników z czekoladą. Tort lodowy cheesecake z czekoladowymi dodatkami w pełni zadowolił moje czekoladowe oczekiwania. Polecam, przepis poniżej.
Tort lodowy cheesecake
Składniki:
forma ze ściąganym brzegiem o średnicy 18 cm
Pralina orzechowo czekoladowa
200 g orzechów pekan
150 g czekolady
100 ml golden syropu
1 łyżka rozpuszczonego masła
Składniki na pralinę grubo pokrój. Rozpuść masło z golden syropem i wymieszaj z orzechami i czekoladą. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie pralinę. Wstaw do piekarnika nastawionego na 100ºC i piecz pralinę przez 30 minut. Wyjmij z piekarnika, ostudź i przemieszaj. Przechowuj pralinę w metalowym pudełku.
Spód do sernika
150 g pralin z przepisu powyżej
80 g ciastek digestive
Masa serowa
200 ml śmietanki
300 g serka ricotta
3 żółtka
3 białka
150 g praliny
70 g cukru
1 łyżeczka vaniliowej pasty
Solony karmel
100 ml śmietanki
100 g cukru
szczypta soli morskiej
Polewa czekoladowa
25 g masła
2 łyżki śmietanki
2 łyżki cukru
1 łyżka golden syropu
2 kostki czekolady
2 łyżki kakao
Składniki na pralinę grubo pokrój. Rozpuść masło z golden syropem i wymieszaj z orzechami i czekoladą. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie pralinę. Wstaw do piekarnika nastawionego na 100ºC i piecz pralinę przez 30 minut. Wyjmij z piekarnika, ostudź i przemieszaj. Przechowuj pralinę w metalowym pudełku.
Przygotuj formę o średnicy 18 cm i wysokości brzegu 10 cm. Przytnij paski z przezroczystych arkuszy ekranowych i ułóż w formie wzdłuż obręczy. Jest to łatwy sposób, z którego korzystam jeśli chcę aby brzeg deseru czy tortu z musem był gładki. Poza tym folię bardzo łatwo ściąga. Możesz również użyć metalowej regulowanej obręczy. Zmiksuj ciastka digestive z praliną i wyłóż dno formy. Przygotuj 3 miski. Do największej miski wlej śmietankę u lekko ubij. W drugiej misce umieść żółtka, cukier i wanilię. Zmiksuj na puszysto. Dodaj następnie serek ricotta i zmiksuj do połączenia. Dodaj masę twarogową do śmietanki i lekko zmiksuj. Ubij pianę na sztywno i wymieszaj za pomocą szpatułki. Dodaj rozdrobnioną pralinę i lekko zamieszaj. Wylej masę serową na ciasteczkowe dno, przykryj szczelnie folią i wstaw do zamrażalnika na 6 godzin.
Ugotuj karmel. Do małego garnuszka wlej śmietankę i wsyp cukier. Zagotuj mieszając do rozpuszczenia cukru. Zmniejsz temperaturę i gotuj przez 10 minut lub więcej w zależności jak gęsty lubisz karmel. Na koniec posól lekko i zdejmij z kuchni. Przygotuj kąpiel wodną. Nad garnkiem z wodą umieść żaroodporne naczynie (zobacz kuchenne akcesoria). Do naczynia wlej śmietankę, syrop, dodaj masło, cukier i kakao. Mieszaj i podgrzewaj aż polewa zgęstnieje. Zdejmij z ognia i przestudź. Wyjmij cheesecake z zamrażalki. Zdejmij obręcz, folię i polej karmelem. Kiedy karmel zastygnie, polej cheesecake przestygniętą polewą Ciepła jeszcze polewa spływa po torcie. Po wyjęciu z zamrażalnika odczekaj z krojeniem około 30 minut. Tort lodowy cheesecake przed podaniem należy lekko rozmrozić. Pominęłam ten fakt, bo musiałam zdążyć zrobić zdjęcia za nim tort się rozmroził.
20 komentarzy
Ojoj przepadłam :-) wygląda cudnie :-)
Takie komentarze cieszą Marzenko!
Tort jak marzenie :) Pięknie wygląda i jestem pewna, że smakuje równie dobrze :) Pyszności :)
Dziękuję Aniu!
Jak widzę super smaki u Ciebie!
Trzeba przyznać – ten tort jest imponujący.
Bardzo jestem ciekawa jego smaku.
Pozdrawiam! :)
Serdecznie dziękuję…tak mnie poniosło…
Ale cudownie wyszedł! <3
Och, jej! Tort wygląda oszałamiająco!
Jest przecudny :)
Pozdrawiam!
Dziękuję, pozdrawiam!
Musi być obłędny, wygląda pysznie! :)
cudowny!!!
Bardzo podoba mi się skład praliny – pekanki musiały dodać wiele smaku :)
A cały torcik pysznie się prezentuje :))
o rety! obłędny! :)
talerzyk też cudowny :)
no i zdjęcia piękne….. ehhhh…. :) … to ja sobie jeszcze popatrzę :)
Wygląda iście po królewsku! <3
To ja już wiem, jakie ciasto upiekę na weekend ;)
Przepięknie wygląda i pewnie tak smakuje :) zdjęcie cudowne :)
Dziękuję serdecznie!
U Ciebie to zawsze tak pięknie… no i przepysznie! Brawo, świetny pomysł.
gdzie kupię golden syrop? :) czy serki ricotta można zastapić sernikowym twarogiem?
Tak ricootta można zastąpić sernikowym twarogiem. Golden syrop najszybciej można kupić w hipermarkecie lub przez internet.