Tort lodowy jeżynowy

Upały nas nie opuszczają! Na ochłodę proponuję tort lodowy jeżynowy. Wczoraj mieliśmy grillowe party. Ze względu na upał wymyśliłam, że oprócz tradycyjnej szarlotki uraczę gości jeżynowymi lodami w postaci lodowego tortu.  Robiłam tort w kilku etapach, a wszystko oczywiście zaczęło się od zbierania jeżyn. Potem zrobiłam lody jogurtowo jeżynowe i gęsty sos jeżynowy.

Spód do tortu można zrobić z dowolnie wybranych ciastek. Ja natrafiłam na ciasteczka, które nazywają się sasanki. Pokruszyłam je i wymieszała z tahini, dzięki czemu spód nabrał chałwowego smaku. Tort polałam ganaché , a całość udekorowałam świeżymi jeżynami. Polecam bardzo!

przepis na tort lodowy jeżynowyPrzepis na tort lodowy jeżynowy

Składniki:

forma okrągła o średnicy 26 cm

Na spód

  • 300 g pokruszonych ciastek sasanek
  • 2 czubate łyżki tahini

Ciastka pokrusz i wymieszaj z tahini. Jeśli nie masz tahini to wymieszaj z 50 g rozpuszczonego masła. Formę z odejmowaną poręczą wyłóż pergaminem. Wyłóż dno  ciastkami

Lody jogurtowo jeżynowe

  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 150 ml cukru
  • 1 l jeżyn + 100 ml cukru
  • 400 ml greckiego jogurtu

tort lodowy jeżynowyJajka ubij z cukrem na puszysto. Dodaj mleko i gotuj do zgęstnienia kremu. Ostudź. Do ostudzonego kremu dodaj jogurt i wymieszaj. Jeżyny zagotuj z cukrem i odparuj do konsystencji lekko płynnej. Ostudzone jeżyny dodaj do masy jajeczno jogurtowej i wymieszaj. Przełóż lody do naczynia z pokrywką i zacznij mrozić, mieszając co pół godziny. Moje lody zaczęły gęstnieć po dwóch godzinach. Wyłóż półpłynne lody na spód, wygładź i zamroź.

Sos jeżynowy

  • ½ l jeżyn
  • 100 ml cukru

tort lodowyZagotuj jeżyny z cukrem, odparuj do ½ początkowej objętości i przetrzyj przez sito. Zamarznięty tort posmaruj jeżynowym sosem. Sos po chwili stężeje. Następnie przygotuj ganaché i rozprowadź równomiernie po powierzchni tortu. Przed podaniem przełóż tort do lodówki na godzinę. Udekoruj świeżymi jeżynami i pokrój na kawałki.

15 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *