Tort makowy z kremem cytrynowym

Święta Wielkanocne  już tuż, tuż. Proponuję tort makowy z kremem cytrynowym. Mam słabość do maku i cytryny. Do tego tortu upiekłam biszkopt makowy, który jest tak wilgotny, że nie trzeba go nawilżać.

Krem cytrynowy jest bardzo łatwy i szybki do zrobienia, jeśli już macie gotowy lemoncurd, a i lemoncurd można szybko przyrządzić. Krem ma bardzo intensywny cytrynowy smak i aromat. Nie wiem jak Wy ale ja lubię dużo kremu w torcie, a ten to bym wyjadła łyżeczką prosto z miski.

tort makowo cytrynowy

Tort makowy z kremem cytrynowym 

Składniki:

10 porcji okrągła i wysoka tortownica 18 cm

Biszkopt makowy

100 g zmielonego maku, ja użyłam gotowego

3 jajka, białka i żółtka oddzielnie

2 łyżki zmielonych migdałów

1 łyżka ziemniaczanej mąki

70 g cukru

otarta skórka z jednej cytryny

Krem cytrynowy

300 ml lemoncurd, tutaj przepis

300 ml śmietanki, u mnie 36%

250 g macarpone

6 lekko czubatych łyżek cukru pudru

słodycze w kształcie jajeczek do dekoracji

tort makowy3Nastaw piekarnik na termoobieg na 180ºC, bez termoobiegu około 10 stopni więcej. Formę wysmaruj tłuszczem i oprósz zmielonymi migdałami. Utrzyj żółtka z cukrem i skórką z cytryny. Dodaj mak i wymieszaj. Mak można namoczyć, wtedy biszkopt będzie wilgotny, ja tak zrobiłam, ale można również użyć suchego wtedy biszkopt będzie wyższy. Ubij pianę na sztywno i delikatnie wymieszaj z masą makową. Wylej masę do formy i piecz w nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Wyjmij biszkopt z piekarnika i ostudź. Ostudzony biszkopt rozkrój na 3 placki.

Składniki na krem powinny być dobrze schłodzone. Zacznij ubijać śmietankę. Kiedy już śmietanka zacznie gęstnieć dodaj mascarpone i cukier puder. Na koniec dodaj mascarpone i zmiksuj szybko na gładki krem. Przełóż placki biszkoptowe kremem, zostawiłam odkryte boki, ale kremu wystarczy z powodzeniem na posmarowanie całego tortu. Użyj regulowanej, metalowej obręczy do przełożenia tortu, wygładź powierzchnię i tak włóż do lodówki. Zdejmij obręcz ze schłodzonego tortu i udekoruj tort kolorowymi jajeczkami.

przepis na biszkopt makowy

24 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *