Tort malinowy mus

Pierwszy tort w tym roku, tort malinowy mus, który przyrządziłam na urodziny syna. Lekki tort bez ciężkich maślanych kremów, ale nie ma co się łudzić równie kaloryczny jak każdy  tort. Tort na czekoladowo kokosowym spodzie, bezglutenowym. Malinowy mus przyrządziłam z dodatkiem mango. Polecam również zrobić domową malinową galaretkę.Tort malinowy mus łatwo się kroi. Owocowy mus jest delikatny jak pianka i bardzo orzeźwiający. Pyszny tort urodzinowy!

tort malinowy musTort malinowy mus

Składniki:

okrągła forma o średnicy 25 cm

Spód do tortu

150 g rozpuszczonego masła

3 jajka

180 cukru

200 g kokosowych chipsów lub wiórków

3 łyżki kakao

1 łyżka kukurydzianej mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mus z malin i mango

½ kg mieszanki malin i mango

180 g cukru + 90 g

400 ml śmietanki, u mnie 38%

2 białka

8 listków żelatyny

sok z 1 limonki

Malinowa galaretka

2 listki żelatyny

150 g malin

50 g cukru

wiórki kokosowe do posypania

przepis na malinowy mus

Nastaw piekarnik na 175ºC. Rozpuść masło i przestudź. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj schłodzone masło, dalej ubijając. Wymieszaj kakao z kukurydzianą mąką, proszkiem do pieczenia i kokosowymi wiórkami. Dodałam kokosowe chipsy , które nieco  pokruszyłam. Dodaj suche składniki do jajecznej masy i wymieszaj. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez około 25 – 30 minut. Środek ciasta po upieczenia powinien być miękki. Wyjmij spód i ostudź.

Żelatynę namocz w wodzie.Mieszankę maliny mango zagotuj z 90 gramami cukru. Przetrzyj przez sito. Podgrzej i dodaj odciśniętą żelatynę z sokiem z limonki.Podgrzewaj do rozpuszczenia żelatyny po czym zdejmij z ognia. Ubij pianę z białek na sztywno. Dodaj po łyżce cukru (180 g) stale ubijając. W oddzielnej misce ubij lekko śmietankę. Wymieszaj białka z owocowym musem, a następnie dodaj śmietankę i jeszcze raz wymieszaj. Wylej malinowy mus na spód. Użyj metalowej obręczy. Wstaw torta do lodówki.

Przygotuj galaretkę na wierzch tortu. Namocz 2 listki żelatyny w wodzie. Zagotuj maliny z cukrem i przetrzyj przez sito. Dodaj odciśniętą żelatynę i mieszaj do rozpuszczenia. Rozsmaruj lekko przestudzoną galaretkę na torcie. Całość posyp kokosowymi wiórkami. Wstaw do lodówki do ścięcia galaretki.

3 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *