Tort migdałowo bezowy z malinami

Wczoraj moje kochanie obchodziło urodziny. Oczywiście nie obyło się bez tortu. Długo nie mogłam się zdecydować jaki tort upiec. Mój mąż nie przepada za słodkościami, więc zdecydowałam, że upiekę lekki tort na bezie migdałowej, przełożony kremem z mascarpone, jogurtu i malinami. 

lekki tort urodzinowy

Mężuś zadowolony, reszta rodzinki też, a Wy co myślicie?

Przepis na tort migdałowo bezowy z malinami

Składniki:

Beza migdałowa

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 175 ml cukru
  • ½ łyżki ziemniaczanej mąki
  • 175 ml zmielonych migdałów

Krem mascarpone

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki + 200 ml do dekoracji
  • 200 ml greckiego jogurtu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g świeżych malin, u mnie mrożone (nie rozmrażaj)
  • 100 g cukru
  • 175 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 5 listków żelatyny, namoczone w zimnej wodzie co najmniej przez pół godziny

tort migdałowo bezowy z malinami

Wykonanie:

  • Ubij białka z solą na sztywno. Zacznij dodawać cukier po łyżce (ważne). Dodaj teraz mąkę ziemniaczaną i szybko zmiksuj. Na koniec wmieszaj delikatnie migdały. Na pergaminie narysuj dwa koła o średnicy 22 cm. Jeśli nie zmieścisz na jednym papierze narysuj na dwóch. Wyłóż bezę i rozprowadź równomiernie. Piecz na 125ºC (termoobieg) lub 150ºC bez termoobiegu, przez około godzinę. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
  • Cukier, żółtka i mleko wymieszaj trzepaczką balonówką. Mieszając cały czas zagotuj mleko. Dodaj odciśnięte z wody listki żelatyny i mieszaj do ich rozpuszczenia. Zdejmij z ognia i ostudź.
  • Zmiksuj mascarpone z jogurtem i sokiem z cytryny, Ubij śmietankę na sztywno i dodaj do mascarpone. Teraz wlej mleczną mieszankę stale mieszając balonową trzepaczką. Na koniec dodaj zamrożone maliny i lekko wymieszaj.
  • Połóż jeden ze spodów na talerzu do tortu, otocz metalową obręczą i wyłóż krem. Przykryj drugim spodem lekko dociskając. Wstaw do lodówki na dwie godziny, jeśli maliny były zamrożone. Jeśli użyliście świeżych malin to na trzy godziny.
  • Ubij resztę śmietanki. Posmaruj cienko wierzch tortu, a z reszty zrób rozetki za pomocą szprycy. Udekoruj tort malinami.

tort z malinami

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *