Tort migdałowy amaretti

Zapraszam na kolejny słodki przepis, tort migdałowy amaretti. Pyszny tort na migdałowym biszkopcie, przełożony masą maślano budyniową i marmoladą z moreli. Tort ozdobiony migdałowymi ciasteczkami amaretti… Po prostu niebo w g…Bardzo efektowny i bardzo smaczny tort migdałowy, prosty w przyrządzeniu. Każda domowa gospodyni z nim sobie poradzi. W miarę słodki tort z dodatkiem morelowego dżemu, która nadaje mu orzeźwiający smak. Tort udekorowałam małymi ciasteczkami  amaretti. Można je kupić w sklepie ale ja oczywiście upiekłam. Nie ma jak domowe wypieki!

tort migdałowy amaretti

Przepis na tort migdałowy

Składniki:

10 porcji

tortownica o średnicy 18 cm, 15 cm wysoka

Biszkopt migdałowy

3 jajka, białka i żółtka oddzielone

70 g zmielonych migdałów

100 g mąki

30 g utartych ciasteczek amaretti

80 g cukru

Krem amaretto

200 g masła, miękkiego

250 ml mleka

3 żółtka

50 g cukru

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

2 ½ łyżki kukurydzianej skrobii

50 ml likieru amaretto

50 g zmiksowanych ciasteczek amaretto

Dodatkowo

dżem z suszonej moreli

ciastka amaretti do dekoracji

przepis tort migdałowy amarettiUbij białka na sztywno z odrobiną soli.  Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru. Zmiksuj żółtka z pokruszonymi ciastkami amaretti, a następnie dodaj do piano i zmiksuj raz. Wymieszaj mąkę ze zmielonymi migdałami i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną tak  aby piana nie opadła. Wysmaruj formę tłuszczem i posyp zmielonymi migdałami. Wyłóż masę i wygładź powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 160ºC na termoobiegu  (bez termoobiegu 175ºC). Piecz biszkopt przez około 35 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź. Ostudzony biszkopt przekrój na 3 placki.

200 gram suszonych moreli zalej wrzątkiem. Odstaw na godzinę. Odlej wodę (zachowaj do rozcieńczenia dżemu) i zmiksuj. Jeśli dżem jest za gęsty dodaj wody. Ugotuj budyń. W małym rondelku wymieszaj żółtka z cukrem, skrobią i wanilią. Dodaj mleko i wymieszaj. Zagotuj mieszankę stale mieszając najlepiej trzepaczką. Budyń będzie bardzo gęsty. Kiedy zacznie gęstnieć zdejmij z kuchni. Przykryj i odstaw do ostudzenia. Utrzyj masło. Do puszystego masła zacznij dodawać po łyżce budyniu. Dodaj również likier stale miksując krem. Na koniec wsyp pokruszone ciastka i zmiksuj.

Montowanie tortu. Posmaruj pierwszy placek morelowym dżemem, a następnie grubą warstwą kremu.. Przykryj kolejnym plackiem i powtórz procedurę. Przykryj ostatnim plackiem i posmaruj wierzch i boki torta resztą kremu. Oprósz torta zmiksowanymi ciastkami amaretti. Udekoruj całymi ciasteczkami amaretti.

tort migdałowy amaretti świątecznyTort migdałowy jest inspirowany przepisem  z blogu “moje wypieki”. Wysokość tortu wynosi 9 cm. Tort swobodnie można pokroić na 10 porcji.

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *