Tort orzechowo czekoladowy

Tort orzechowo czekoladowy to wspaniały torcik na święta. Łatwy w wykonaniu w miarę kaloryczny… Na tort składa się biszkopt orzechowy oraz przepyszny delikatny czekoladowy mus. Torcik  udekorowałam wiśniami w rumie. Jeśli nie lubicie owoców w torcie możecie je pominąć. Właściwie to wiśnie miały również powędrować do środka tortu ale mi się zapomniało.

tort czekoladowo orzechowy

Inspiracją do tortu była wizyta u fryzjera. Moja znajoma fryzjerka, Polka jak ja, która a pro pos nawija bez przystanku weszła na temat tortów. Jej ulubiony to tort czekoladowy z mnóstwem orzechów, cudownie przystrojony. Nabrałam ochoty na takie słodkości, szczególnie po takiej płomiennej tortowej debacie. Tort upiekłam z połowy porcji…taki na raz!

przepis na tort czekoladowo orzechowy

Przepis na tort orzechowo czekoladowy

Składniki:

na okrągłą foremkę o średnicy 20 cm

Biszkopt orzechowy

  • 3 jajka
  • 50 g mąki pszennej
  • 1½ łyżeczki kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g czekolady
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g orzechów laskowych, zmielonych + 25 g do dekoracji

Mus czekoladowy

  • 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 3 żółtka
  • 1 białko
  • 50 g cukru pudru
  • 350 ml śmietanki

Dodatkowo

  • 125 ml mocnej herbaty, do nasączenia
  •  mały słoiczek wiśni w syropie do dekoracji
  • wiórki czekolady do dekoracji

Wykonanie:

  • Zmielone orzechy upraż na suchej patelni, ostudź.
  • Wymieszaj mąkę z orzechami, proszkiem do pieczenia, kakao i startą czekoladą.
  • Oddziel żółtka od białek i ubij z cukrem na puszysto. W drugiej misce ubij pianę z białek na sztywno. Połącz delikatnie żółtka z pianą, a następnie z resztą suchych składników.
  • Dno okrągłej foremki wyłóż pergaminem, a boki posmaruj masłem. Wyłóż masę do foremki i wygładź powierzchnię. Piecz biszkopt na 175ºC (nagrzany piekarnik) przez około 20 minut ( przy podwójnej porcji 10 minut dłużej). Wyjmij biszkopt z piekarnika i ostudź. Z ostudzony biszkoptu wytnij 3 placki.
  • Przystąp do robienia czekoladowego musu. Żółtka ubij z cukrem na parze. Dodaj roztopioną czekoladę i zmiksuj do połączenia. Ostudź.
  • Ubij pianę i śmietankę. Po kolei dodaj do masy czekoladowej. Wymieszaj ręcznie bardzo delikatnie.
  • Przełóż biszkopt musem czekoladowym. Posmaruj wierzch i boki tortu masą. Resztę czekoladowego musu przełóż do szprycy i udekoruj tort. Brzegi tortu i środek wierzchu obsyp uprażonymi, zmielonymi orzechami. Udekoruj tort wiśniami i czekoladowymi wiórkami.

przepis świąteczny tort orzechowy

 

 

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *