Tort pomarańczowy z ajerkoniakiem

W tym roku na Wielkanoc upiekłam torcika o smaku świeżych pomarańczy, białej czekolady i ajerkoniaku. Torcik dla dorosłych jednym słowem!
Sok ze świeżych pomarańczy znalazł się zarówno w biszkopcie jak i kremie.  Ciasto upiekło się na piękny, żółty kolor, w sam raz na Wielkanoc.
Torcika wypełniłam gotowanym kremem pomarańczowym , który ugotowałam na bazie kremu waniliowego. Waniliowy krem własnej roboty smakuje o wiele lepiej niż kupny, moim zdaniem.
Tym kremem możesz wypełnić babeczki i wieńce, albo używać jako podstawę do innych słodkich kremów tak jak zrobiłam ja w wypadku kremu pomarańczowego.

Składniki:

Biszkopt na 10 porcji

  • 130 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 3 ½ dl mąki
  • 1 ½ dlcukru
  • 70 g białej czekolady, stopionej i schłodzonej
  • 1 ½ dl soku pomarańczowego
  • starta skórka z jednej pomarańczy

Do przybrania :

  • 1 porcja pomarańczowego kremu
  • 1 dl ajerkoniaku
  • 2 ½ dl śmietany kremówki
  • 30 g białej czekolady

Krem pomarańczowy

  • 2 ½ dl mleka
  • 2 ½ dl soku pomarańczowego
  • 1 dl cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 laski wanilii

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera ucieraj masło z cukrem   Dodaj po jednym jajku i dalej ucieraj na puszystą masę.
  • Następnie dodaj skórkę otartą z pomarańczy, ostudzoną czekoladę i sok  pomarańczowy. Wymieszaj.Wreszcie dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
  • Foremkę  o średnicy 20 cm wysmaruj tłuszczem i wlej ciasto.
  • Piecz biszkopt w 170ºC, około 40 minut.
  • Wyjmij biszkopt i zostaw do całkowitego wystygnięcia.
  • Trzepaczką ubij żółtka, cukier, vanilję i mleko. Wymieszaj razem sok pomarańczowy i mąkę ziemniaczaną i wlej do mleko.
  • Zagotowuj ciągle mieszając. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Krem jest dosyć, dlatego wlej ajerkoniak i wymieszaj.
  • Przekrój ciasto 3 razy. Posmaruj dwa spody kremem i przykryj ostatnim.
  • Ubij śmietanę i posmaruj cały tort.
  • Udekoruj wiórkami białej czekolady.
Jeśli chcesz tylko ugotować waniljowy krem, urzyj podwójną ilość mleka i 2 łyżki cukru dodatkowo. 

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *