Tort porzeczkowy z bezą

Mamy lipiec, więc jak zwykle urodziny mojej mamy. W tym roku upiekłam tort porzeczkowy z bezą. Czerwone porzeczki dostałam od sąsiadki, a z nich ugotowałam wspaniały dżem, którym przełożyłam biszkopt.

Dzisiaj upiekłam biszkopt w wersji bezglutenowej, a mianowicie z ryżowej mąki. Bardzo delikatny i puszysty biszkopt. Lubię próbować nowe przepisy, a przepis na biszkopt z ryżowej mąki wydawał mi się ciekawy.

tort porzeczkowy letni

Tort udekorowałam chrupiącą bezą i porzeczkami. Bardzo fajny tort z owocami, prosty w wykonaniu, w sam raz na lato!

Przepis na tort porzeczkowy

Składniki:

na tortownicę o średnicy 26 cm

  • 5 białek
  • 5 żółtek
  • 175 ml cukru
  • 175 ml mąki ryżowej
  • szczypta soli

Masa porzeczkowa

  • 700 ml czerwonej porzeczki + 300 ml
  • 2 dl cukru

Masa śmietankowa

  • ½ l ubitej śmietanki, 36%
  • 400 g greckiego jogurtu, 10 %
  • 4 listki żelatyny
  • 150 ml cukru

Beza

  • 2 białka
  • 125 ml cukru pudru

tort porzeczkowy z bezą

Ubij pianę z solą na sztywno, po czym zacznij dodawać po łyżce cukru, stale ubijając. Ubijaj aż piana będzie gęsta i błyszcząca, około 15 minut. Następnie dodaj po jednym żółtku wciąż ubijając. Do tak ubitej piany wmieszaj delikatnie ryżową mąkę.

Dno tortownicy pokryj pergaminem i wyłóż masę. Piecz biszkopt na 160ºC w termoobiegu lub 175ºC bez termoobiegu, przez około 25 minut lub do suchego patyczka. Ostygnięty biszkopt przekrój na 3 placki.

Oczyszczone porzeczki zasyp cukrem i gotuj przez 30 minut. Gorące porzeczki przetrzyj przez sito. Jeśli dżem wciąć jest za rzadki, odparuj go jeszcze przez kilka minut. Ostudź.

Ubij białka z cukrem pudrem, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Przełóż masę do tej samej tortownicy, w której się piekł biszkopt. Susz bezę na 175ºC przez 5 minut potem zmniejsz temperaturę do 100ºC i susz bezę przez 30 minut. Wyjmij bezę i ostudź po czym oderwij od pergaminu.

Jogurt wyjmij na sito i odcedź w lodówce przez około 5 godzin. Listki żelatyny zalej zimną wodą i pozostaw do napęcznienie przez 30 minut. Odciśnij wodę i lekko podgrzej, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Ubij śmietanę na sztywno. Dodaj odcedzony jogurt i cukier, wymieszaj. Dodaj następnie żelatynę energicznie mieszając mikserem.

Przystąp do montowania tortu. Pierwszy placek posmaruj połową dżemu i kremem jogurtowo śmietankowym. Przykryj drugim plackiem, posmaruj resztą dżemu i kremem. Całość przykryj trzecim plackiem. Brzegi i wierzch torta posmaruj kremem. Na wierzchu ułóż porzeczki, bezę i jeszcze raz porzeczki.

tort letni owocowy

Bezę proponuję ułożyć na torcie na krótko przed podaniem, aby zachowała chrupkość.

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *