Tort Red Velvet urodzinowy

Mam to szczęście, że przed świętami obchodzę urodziny. Dlatego święta dla mnie rozpoczynają się już od 22 grudnia. W tym roku upiekłam tort Red Velvet. Jadłam taki tort niedawno w jednej z goteborskich kawiarni i bardzo mi smakował. Mój tort Red Velvet zbytnio nie różni się od tego, który był mi dany skosztować…ale jest mniej słodki. Oczywiście jest słodki jak każdy tort!
czerwony_tortTort musi być słodki ale zbalansowany. Dodatek orzeźwiającej galaretki, soku z cytrusów i twarogu do kremu to świetny sposób na uzyskanie smacznego tortu. Tort Red Velvet bardzo smakował moim gościom. Prezentuje się elegancko na talerzu. Przyznaję, że tort jest pracochłonny. Chciałam jednak zaskoczyć moich gości i sądzę, że to mi się udało. Moje dziecko natomiast zaskoczyło mnie fajerwerkami na torcie…No cóż pół wieku minęło…

tort_red_velvet

Tort Red Velvet

Składniki:

na dwie tortownice o średnicy 23 cm

Ciasto na tort

250 ml serwatki

360 g pszennej mąki

1 łyżeczka sody oczyszczonej

450 g cukru

1 łyżka kakao

½ łyżeczki soli

2 duże jajka

350 ml oleju

1 łyżka winnego octu

¼ łyżeczki waniliowej pasty

2 łyżeczki czerwonego barwnika

otarta skórka z cytryny

Krem

300 g twarożku lub serka ricotta

250 g masła

200 g białej czekolady

50-100 g cukru pudru wedle smaku

Mus z czerwonej borówki

500 g borówki, mrożonej

150 g cukru pudru

5 listków żelatyny + 2 listki do galaretki

100 g serka ricotta

250 ml śmietanki kremówki

tort_redvelvetNastaw piekarnik na 175ºC. Mąkę, cukier, sodę, sól, wanilię i kakao  wymieszaj w misce. Wymieszaj serwatkę z octem. Zamiast serwatki można oważyć mleko octem. Do 250 ml mleka dodaj ocet, zamieszaj i odstaw na 5 minut. Mleko się zetnie. Zmiksuj lekko jajka. Dodaj olej, serwatkę, ocet i otartą skórkę z cytryny, zmiksuj. Następnie dodaj suche składniki podczas miksowania. Tortownice wysmaruj masłem. Napełnij równomiernie masą i piecz w nagrzanym piekarniku przez 35-40 minut. Patyczek po nakłuciu ciasta i wyjęciu powinien być suchy. Ostudź spody po czym każdy przekrój na dwa placki.

tort_przepisPrzygotuj mus z borówki. Namocz żelatynę w zimnej wodzie przez 20 minut. Jeśli nie dysponujesz żelatynowymi listkami użyj żelatyny w proszku. Na dwa listki żelatyny przypada 1 łyżeczka żelatyny w proszku. Zamiast czerwonej borówki można użyć mrożone maliny lub żurawinę. Wsyp borówki do małego rondelka, dodaj cukier i zagotuj. Gotuj przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Przełóż owoce na sito i przetrzyj. Włóż z powrotem do garnka, zagotuj i dodaj odciśniętą żelatynę. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Ubij śmietankę na półpłynnie, dodaj twarożek i ubijaj dalej. Śmietana stanie się szybko sztywna. Dodaj połowę owocowego musu energicznie mieszając aby nie porobiły się grudki. Resztę musu to galaretka, którą udekorujesz wierzch tortu.

Przygotuj krem. Ważne jest aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i ostudź. Zmiksuj masło z ostudzoną czekoladą. W osobnej misce zmiksuj serek z cukrem pudrem. Dodaj po łyżce serowej masy do czekoladowego kremu stale miksując.

tort_red_velvet_1
Montowanie tortu. Umieść pierwszy placek na talerzu. Rozsmaruj połowę owocowego musu, przykryj drugim plackiem. Posmaruj placek białym kremem serowym i przykryj kolejnym plackiem. Rozsmaruj resztę musu i przykryj ostatnim plackiem. Dociśnij lekko. Posmaruj wierzch i boki tortu białym kremem. Resztą kremu udekoruj tort wyciskając rozetki. Środek tortu wypełnij ścinającą się galaretką. Galaretka ładnie wygląda jak delikatnie ścieka z tortu. Wstaw tort do lodówki na dwie godziny. Tort Red Velvet jest bardzo puszysty i kroi się lekko.

3 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *