Tort szwarcwaldzki na każdą okazję

Tort szwarcwaldzki zwany również Black Forest to tort pochodzący z południowych Niemiec. Będąc kiedyś we Freiburgu miałam przyjemność spróbować oryginał. Tort Szwarcwaldzki bardzo mi wówczas smakował i od tej pory piekę go na szczególne okazje.  Tort objęty jest patentem i może się nazywać Schwarzwälder Kirschtorte jeśli jest zrobiony dokładnie według opatentowanej receptury. Jak nazwa wskazuje jest to tort na biszkopcie czekoladowym z wiśniami w zalewie, udekorowany również wiśniami i czekoladą. Proponuję upiec tort na święta. Skorzystałam z przepisu z książki “Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd”, który nieznacznie zmieniłam. Tort szwarcwaldzki to tort z alkoholem i mówiąc szczerze w wersji alkoholowej smakuje mi najbardziej. Do przełożenia tortu należy użyć wiśni w zalewie alkoholowej. Zalewę można wykorzystać do  nasączenia tortu. Do dekoracji tortu użyłam czereśni, bo tylko na nie teraz natrafiłam. Na szczęście z kupieniem wiśni w zalewie nie miałam problemu.

tort_szwarcwaldzki

Tort szwarcwaldzki

Składniki:

tortownica o średnicy 26 cm

Spód do tortu

100 g masła

100 g cukru

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

100 g zmielonych  migdałów

50 g kakao

4 jajka

50 g ziemniaczanej mąki

50 g pszennej mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie

7 łyżek zalewy alkoholowej z wiśni

7 łyżek kompotu z wiśni

750 g wiśni ze słoika

½ l śmietany

2 łyżki cukru pudru

100 g utartej czekolady + 50 g na wiórki

masło i mąka do formy

tortWszystkie składniki na spód do tortu powinny być w pokojowej temperaturze. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiej, a następnie wymieszaj z migdałami. Odstaw na bok. W misie miksera umieść masło z cukrem, wanilią i zmiksuj do białości. Pod koniec ubijania dodaj po jednym jajku cały czas miksując. Dodaj suche składniki i wymieszaj delikatnie szpatułką. Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką  tortownicy. Piecz w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 165ºC na termoobiegu (180ºC bez termoobiegu ) około 30 – 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wystudź przekrój ciasto na 3 blaty.

Ubij śmietanę na sztywno z cukrem pudrem. Wymieszaj wiśniową wódkę z kompotem. Ułóż pierwszy blat na talerzu i nasącz syropem. Posmaruj częścią śmietany ułóż połowę wiśni. Przykryj drugim blatem i powtórz procedurę. Przykryj ostatnim blatem lekko dociskając, nasącz i posmaruj cały tort śmietaną (część śmietany pozostaw do dekoracji). Wygładź powierzchnię i boki. Udekoruj tort 16 rozetkami, w każdą wciśnij wiśnię lub czereśnię jak w moim wypadku. Obsyp boki utartą czekoladą,ja rozdrobniłam w malakserze. Resztę czekolady rozpuść i wylej na płaską powierzchnię. Lekko zastygniętą czekoladę zdrap nożem w wiórki. Udekoruj środek tortu czekoladowymi wiórkami.

tort_swiatecznySmacznego!

 

 

7 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *