Tort z malinowym musem i marakują

Tort z malinowym musem i marakują… Jest to moje drugie podejście do tego tortu. Tym razem udało mi się nawet zrobić zdjęcia tortu. Ten tort jest po prostu wspaniały i jak przepowiedziano stał się hitem szwedzkiego lata. Autorką przepisu jest Catarina, tegoroczna zwyciężczyni szwedzkiej edycji masterchef. Przepis na tort zawiera wiele momentów ale jeśli tylko wszystko się dobrze zaplanuje to tort na pewno się uda. Mi się udał już dwa razy.

Tak się składa, że torty zawsze piekę na jakieś okazje, na ogół urodziny. Tak i było tym razem. Moja przyjaciółka zażyczyła sobie tort urodzinowy zamiast prezentu. Oczywiście ja bardzo chętnie na to przystałam. Wypiekać to ja bardzo lubię, ale gorzej z jedzeniem tych wszystkich słodkości. Bardzo się cieszę, kiedy mogę się podzielić przepisem i ciastem z przyjaciółmi. Nie jesteśmy w stanie przejeść wszystkich słodkości jakie prezentuję na blogu. Niedźwiedzia przysługa…jednak nie, bo tort z malinowym musem zamówiony już na kolejne imprezy.

tort z malinowym musem i marakują

Tort z malinowym musem

Składniki:

2 okrągłe formy o średnicy 23 cm

Biszkopt

4 jajka

180 g cukru

75 g ziemniaczanej mąki

75 g pszennej mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

skórka otarta z jednej cytryny

tłuszcz do posmarowania,

mąka do oprószenia

Curd z marakui

6 owoców marakui

1 cytryna, sok

1 łyżka kukurydzianej skrobii

50 g cukru

2 żółtka

1 jajko

50 g masła

Malinowy mus

250 g malin

3 listki żelatyny

100 g kremowego twarożku

75 g cukru

200 ml śmietanki kremówki

Krem maślany z białą czekoladą

200 g białej czekolady

300 g masła

300 g kremowego twarożku

400 ml cukru pudru

kilka kropel czerwonego naturalnego barwnika do ciast

Dekoracja

Perły cukiernicze

tort z malinowym musem przepisZacznij od upieczenia biszkoptu. Nastaw piekarnik na 175ºC bez termoobiegu (podgrzewanie góra/dół). Zmiksuj jajka z cukrem na puszysto. Dodaj otartą skórkę z cytryny. Przesiej mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną dodając również wanilię. Wysmaruj formy tłuszczem i oprósz mąką. Dno przykryj papierowym krążkiem. Napełnij formy równymi porcjami ciasta, wstaw do piekarnika i piecz przez około 25-30 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Ostudź biszkopty, a następnie każdy podziel na dwa równe placki.

Ugotuj curd. Owoce marakui przekrój na pół i wydrąż zawartość łyżeczką do małego garnuszka. Dodaj cukier. Lekko podgrzej do rozpuszczenia cukru. Przetrzyj przez sito i z powrotem umieść w ganuszku. Wymieszaj skrobię z sokiem z cytryny, a następnie dodaj jajko i żółtka dokładnie mieszając. Wlej masę do owocowego przecieru podgrzewaj cały czas mieszając tak długo aż masa zacznie gęstnieć. Nie przegotuj, bo krem się zetnie. Zdejmij z kuchenki i wmieszaj masło. Przykryj folią dotykając powierzchni curdu. Zapobiegnie to utworzeniu “kożucha”. Odstaw do całkowitego ostudzenia.

Przygotuj malinowy mus. Namocz żelatynę w zimnej wodzie na 20 minut. Maliny (u mnie mrożone) zasyp cukrem i zagotuj. Gotuj do rozpuszczenia cukru przez około 10 minut. Przetrzyj przez sito i z powrotem umieść w rondelku. Podgrzej i dodaj odciśniętą żelatynę. Zamieszaj i odstaw do schłodzenia. Kiedy mus zacznie się lekko ścinać ubij śmietankę na sztywno, po czym dodaj malinowy mus i twarożek. Wymieszaj energicznie aby się nie porobiły kluski.

Przygotuj krem maślany. Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Rozpocznij od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej. Odstaw do ostygnięcia w pokojowej temperaturze. zmiksuj masło na puszysto, a następnie dodaj ostygniętą czekoladę cały czas miksując. W drugiej misce zmiksuj twarożek z cukrem, a następnie połącz z masą maślaną. Podziel krem na dwie części i do jednej dodaj 2 krople czerwonego barwnika, lekko mieszając.

Przystąp do montowania tortu. Na pierwszy placek wyłóż połowę malinowego musu. Przykryj drugim plackiem i rozsmaruj cały curd z marakui. przykryj kolejnym plackiem i rozsmaruj resztę musu. Zakończ czwartym plackiem. Posmaruj tort białą maślaną masą. Napełnij cukierniczy rękaw z tylką barwioną masą i udekoruj tort. Na koniec posyp cukrowymi perłami. Wstaw do lodówki na conajmniej 2 godziny lub na noc.

biszkopt na tort z musem malinowymTak się złożyło, że solenizantka też miała na imię Catarina! Tort z malinowym musem to idealny tort urodzinowy. Z tej porcji można wykroić 16 kawałków.

9 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *