Tortiglioni a`la carbonara z kabanosami

Nie wiem co ja bym zrobiła bez makaronu! Lubię gotować ale i kupować różne rodzaje makaronów. Włosi nie śpią, co i rusz wymyślają nowe kształty i nazwy, że trudno za nimi nadążyć. Ostatnio kupiłam tortiglioni. Totiglioni przypomina nieco rigatoni ale jest od niego nieznacznie mniejsze. Kiedy już jako tako opanowałam wymowę nadeszła pora na nowy przepis na makaron, tortiglioni a`la carbonara z kabanosami. Zostały mi resztki kabanosów, szpinaku, romesco… Trochę mało aby przygotować obiad dla czterech osób ale wystarczająco dużo kiedy zdecydowałam, że dodam jajka. Przypomniała mi się carbonara. Stwierdziłam, że z kabanosami będzie równie smaczna jak z boczkiem czy dynią.

makaron

Tortiglioni a`la carbonara

Składniki:

4 długie kabanosy

3 jajka

150 ml romesco

200 g pomidorów koktajlowych

250 g tortiglioni, waga sucha

100 g świeżego szpinaku

1 łyżka oliwy

2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

1 cebula

sól i pieprz do smaku

tortiglioni

Przygotuj romesco. Przepis znajdziesz klikając w link powyżej. Romesco można zamienić na pomidorowe pesto. Ugotuj tortiglioni al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i gorące wymieszaj z romesco. Pokrój cebulę w krążki, kabanosy w plasterki i usmaż na oliwie. Cebula powinna być zrumieniona. Następnie dodaj szpinak i  pokrojone pomidorki, dopraw solą i pieprzem. Smaż przez 2 minuty i wymieszaj z makaronem. Wbij jajka do gorącego makaronu i mieszaj aż jajka się zetną. Podaj makaron na ciepło posypany pietruszką.

tortiglioni_makaron

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

10 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *