Tosty z gorgonzola i gruszką

Uwielbiam pleśniowe sery wszelakiej maści. Tosty z gorgonzola i gruszką robię często na niedzielne śniadanie. Kremowa gorgonzola świetnie pasuje do słodkiej gruszki. Wybór chleba również ma wpływ na smak tej ciepłej kanapki. Do tostów użyłam anyżowego chleba. Wspomniałam, że anyż z pleśniowymi serami to niezła para. Tosty są pyszne i sycące. Przyrządzam tosty z pesto i serem cheddar, czy tosty z grzybami. Moje dzieci oczywiście lubią tosty na słodko, jak tosty z nutella. Ja jednak wolę bardziej wyrafinowane smaki, więc tosty wytrawne jak tosty z gorgonzola i gruszką to dla mnie zdecydowanie numer jeden!

tosty kanapki na gorącoTosty z gorgonzola i gruszką

Składniki:

2 porcje

2 kromki pszennożytniego chleba

1 gruszka

2 łyżki masła

szczypta cynamonu

garść rukoli

2 łyżki grubo pokrojonych orzechów

syrop klonowy do polania

przepis na tostyRozpuść masło na dużej patelni. Posym cynamonem kromki chleba i zrumień na maśle po obu stronach. Pokrój gruszkę na grube plastry i lekko zrumień na tej samen patelni. Pokrój gorgonzola na kawałki i ułóż na chlebie wraz z gruszką i rukolą. Całość posyp orzechami.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *