Tradycyjna szarlotka z papierówek

No to jemy jabłka! Zawsze czekam na pierwsze papierówki i na szarlotkę. Dzisiaj bardzo tradycyjny przepis, a mianowicie polska szarlotka z ugotowanymi żółtkami. Przepadam za tym ciastem, ale pod warunkiem, że jest upieczone z kwaskowatych jabłek. Pierwsze papierówki świetnie się nadają do tego staropolskiego wypieku.

szarlotka tradycyjna

Tradycyjna szarlotka z papierówek

Składniki:

na dużą blachę z piekarnika

  • ½ kg mąki pszennej
  • 300 g masła, zimnego
  • 5 żółtek, ugotowanych na twardo i zmielonych
  • 150 g cukru + 3 łyżki cukru pudru
  • 1 – 1 ½ kg kwaskowatych jabłek, u mnie papierówki
  • 1 łyżka waniliowego cukru
  • szczypta soli

przepis szarlotka

Masło, żółtka, cukier puder i mąkę połącz palca. Nie zagniataj. Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Podziel ciasto na dwie równe części i rozwałkuj na dwa prostokąty. Pierwszym wyłóż blachę.

Jabłka obierz i pokrój w ósemki. Wymieszaj z cukrem waniliowym i ułóż na spodzie. Przykryj jabłka resztą ciasto. Nakłuj widelcem i piecz w piekarniku na 175ºC przez około 50 minut. Ostudzone ciasto pokrój oprósz cukrem pudrem i pokrój na kwadraty.

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *