Tradycyjne rolmopsy z ogórkiem kiszonym

Jestem wielbicielką śledzi w zalewie octowej. Tradycyjne rolmopsy również do nich należą.

Na święta zawsze robię tradycyjne rolmopsy z ogórkiem kiszonym, marchewką i cebulą. Zawijam, wbijam wykałaczkę i do słoika. Potem gotuję zalewę z octu, liści laurowych, ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu…

Przepadam za rolmopsami. Moj małżonek też się skusi, ale moje dzieciaki, starsze chłopaki ( nadzieja tkwi w najmlodszym) niestety nie lubią. Nie lubią też śledzi szwedzkich, które dla mnie są po prostu za słodkie. Lubię smak szwedzkiej zalewy czy marynaty, ale nie z taką ilością cukru!

Tradycyjne rolmopsy do świętna zimna przekąska, wspaniałe nadająca się do bufetu, na przykład sylwestrowego. Zostało mi jeszcze parę rolmopsów w słoiku i mam nadzieję, że przetrwają do Sylwestra! Oto przepis

Tradycyjne rolmopsy

Składniki:

na 16 sztuk

  • 8 filetow ze sledzi solonych
  • 1 ugotowana marczewka
  • 2 ogorki kiszone
  • 3 szalotki

Zalewa octowa

  • 300 ml wody
  • 100 ml octu (12%)
  • 1 lyzeczka soli
  • 2 liscie laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu

Wykonanie:

  • Sledzie namocz w zimnej wodzie. Zawsze probuje jakie sa na slonosc i wtedy dozuje sol do zalewy.
  • Przekroj filety wzdluz na ciensze paski. Na srodek uloz krazek marchewki, cebuli i ogorka kiszonego, zawin w rulon i wbij wykalaczke.
  • Zagotuj ocet z woda i przyprawami, ostudz.
  • Uloz rolmopsy ciasno w sloiku i zalej marynata. Rolmopsy potrzebuja kilku dni , aby sie przegryzly. Na ogol po dwoch dniach sa juz dobre. W zaprawie octowej i w lodowce mozna je przechowywac do 2 tygodni.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *