Tradycyjny sernik świąteczny

W niedzielę będziemy mieli gości. Na świątecznym stole nie może zabraknąć sernika, zwłaszcza, że nasi znajomi z Pakistanu, uwielbiają moje serniki. Piekę więc podwójną porcję, bo wiem że serniczek pójdzie migiem.

Dzisiaj zdecydowałam się na tradycyjny sernik świąteczny, z masłem, dużą ilością jaj, robiony tradycyjnym sposobem. Robiąc sernik należy pamiętać, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Poza tym sernik po upieczeniu powinien stygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami lub być pieczony w formie, którą umieszczamy w większej formie z wodą. Próbowałam oba sposoby i oba sprawiają, że sernik nie opada.

tradycyjny sernik świąteczny

Sernik jest bardzo delikatny, puszysty i wilgotny. Sernik jak w większości przypadków piekę z dodatkiem rodzynek. Rodzynki powinny być namoczone. Wtedy się nie przypalą i nie pozbawiają sernika wilgoci. No więc do dzieła!

sernik świąteczny przepis

Przepis na tradycyjny sernik świąteczny

Składniki:

na blachę o wielkości 30 cm x 25 cm

  • 700 g twarogu
  • 200 g serka philadephia
  • 250 g cukru
  • 5 jajek, białka i żółtka osobno
  • 130 g masła, o temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 130 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 70 g koryntek

Wykonanie:

  • Utrzyj masło na puszysto po czym dodaj twaróg i ser philadephia. W drugiej misce utrzyj żółtka z cukrem i wanilią na puszystą masę. Dodaj do masy serowej i  zmiksuj do połączenia.
  • W małej miseczce połącz kaszkę manną z mąką ziemniaczaną i dodaj do masy. Dodaj uprzednio namoczone rodzynki.
  • Teraz ubij śmietankę i delikatnie połącz z serową masą.
  • Na koniec ubij białka na sztywno i delikatnie połącz z masą serową.
  • Foremkę o wielkości 20 cm x 30 cm wyłóż pergaminem i napełnij serową masą. Wygładź ciasto i piecz w nagrzanym piekarniku na 160ºC (termoobieg) przez około 60 minut. Ostudź sernik w wyłączonym piekarniku.

9 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *