Tuńczyk po włosku- sałatka makaronowa

Dzień dobry! Dni stają się coraz zimniejsze. Ciekawe kiedy spadnie pierwszy śnieg jeśli w ogóle spadnie. Przez ostanie lata mieliśmy w Goteborgu niezbyt ciekawe zimy, które raczej przypominały mokrą, szarą jesień…Co prawda na północy  Szwecji jest już bardzo zimno i śnieżno ale to ponad 1000 km od nas! Pogoda czy niepogoda miałam ochotę na sałatkę makaronową. Tuńczyk po włosku to typowe włoskie smaki. W sałatce znajdziecie pomidory, rukolę i słone sardele czyli filety anchois. Uwielbiam połączenie tuńczyka z anchois. Byłam tylko rozczarowana, że tuńczyk był tak mocno rozdrobniony, choć pisało na puszce, że w kawałkach…

tuńczyk po włosku

Tuńczyk po włosku

Składniki:

na 4 porcje

2 cebule

1 czosnek solo

6 filetów anchois

250 ml śmietanki

200 g pomidorków koktajlowych

200 g tuńczyka

sól i czarny pieprz do smaku

2 łyżki oliwy

300 g makaronu, waga sucha

100 g rukoli

przepis na tuńczyka

Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź, zachowaj szklankę wody od gotowania. Obierz i pokrój cebulę w piórka, a czosnek w plasterki. Pokrój sardele w kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż cebulę z czosnkiem i anchois przez 5 minut. Wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Odciśnij tuńczyka z zalewy. Pokrój połowę rukoli. Pomidory przekrój na pół. Wymieszaj makaron z sosem tuńczykiem, pomidorami i rukolą. Na wierzchu ułóż resztę rukoli. Podaj sałatkę letnią lub na ciepło.

 

19 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *