Tureckie chlebki z nadzieniem z kurczaka

Tureckie chlebki z nadzieniem z kurczaka podpatrzyłam U Sagi. Wspaniały przepis na szybki obiad do ręki. Pomidorowy sos z kurczakiem można przygotować wcześniej, więc samo przygotowanie ciasta na tureckie chlebki nie zajmie dużo czasu.

Tureckie chlebki formuje się w łódki i zapieka z nadzieniem, u mnie z nadzieniem z kurczaka. Do pieczenia chlebków tureckich warto sobie zafundować specjalne foremki rynienkowate do wypieku bagietek. Ja właśnie taką foremkę posiadam i bardzo sobie chwalę.

tureckie chlebki z nadzieniem z kurczaka

Tureckie chlebki z powodzeniem zastąpią drożdżowe pierogi ,czy pizza w

Przepis na tureckie chlebki z nadzieniem z kurczaka

Składniki:

na 12 chlebków tureckich

Ciasto chlebowe na tureckie chlebki

  • 900 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 400- 450  ml letniej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 kopiaste łyżki gęstego jogurtu
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki oliwy

Nadzienie z kurczaka

  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 białe papryki
  • 3 bananowe szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • garść liści bazylii
  • 1 puszka fasoli kidney
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 ½ łyżeczki nasion kolendry
  • ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól do smaku
  • 150 g mozzarella

Wykonanie:

  • Z podanych składników zarób ciasto na chleb. Pozostaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 40 minut. Podziel wyrośnięte ciasto na 12 kawałków, rozciągnij w podłużne placki i zaklej końce. W ten sposób utworzy się łódka. Ułóż chleb  na blaszce.
  • Przygotuj nadzienie z kurczaka. Pokrój piersi z kurczaka w kostkę. Obierz cebulę i czosnek, oczyść papryki i też pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju wraz z kurczakiem.
  • Podpraż nasiona kolendry na suchej patelni, a następnie zgnieć w moździerzu i dodaj do kurczaka. Wlej pomidory i dodaj przecier pomidorowy oraz ocet balsamiczny. Gotuj sos przez 15 minut. Pod koniec dodaj odcedzoną fasolę, dopraw sos pieprzem kajeńskim, solą i bazylią i zagotuj.
  • Tak przygotowanym nadzieniem napełnij chlebki łódki, wciśnij po kawałku mozzarella i piecz w piekarniku na 200ºC (termoobieg) przez 12-15 minut.

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *