Tzatziki ze smażonej cukinii

Witam kochani! Dzisiaj chcę się podzielić z Wami przepisem, na który natrafiłam na blogu A zgotuj. Jeśli jeszcze nie znacie tego bloga to bardzo polecam go odwiedzić, bo autorka Anita kucharzy świetnie i niepowtarzalnie.

Co prawda zmieniłam nazwę przepisu, ale poza tym zrobiłam sałatkę z cukinii podobnie jak w źródle. Skusiłam się nawet na różowy pieprz do dekoracji, choć za nim nie przepadam.

Jest to sałatka na bazie jogurtu. Dla należytego efektu polecam użyć dobrego, gęstego jogurtu typu greckiego o zawartości 10% tłuszczu.Tzatziki ze smażonej cukinii zrobiłam pierwszy raz do mięsnego grilla i bardzo mi smakował. Nic dziwnego, bo bardzo lubię cukinię, a w połączeniu z miętą pieprzową to po prostu rarytas.

tzatziki z cukinii

Tzatziki ze smażonej cukinii

Składniki:

na 4 porcje

  • 1 zielona cukinia
  • 400 ml greckiego jogurtu, 10% tłuszczu
  • 2 ząbki czosnku
  • garść liści mięty pieprzowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • oliwa do smażenia

Wykonanie:

  • Pokrój cukinię w kostkę i usmaż na oliwie. Ostudź. Pokrój grubo miętę i dodaj do jogurtu. Dopraw jogurt sokiem z cytryny, solą i pieprzem, a następnie dodaj ostudzoną cukinią. Wymieszaj i gotowe.

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *