Witam kochani! Dzisiaj chcę się podzielić z Wami przepisem, na który natrafiłam na blogu A zgotuj. Jeśli jeszcze nie znacie tego bloga to bardzo polecam go odwiedzić, bo autorka Anita kucharzy świetnie i niepowtarzalnie.
Co prawda zmieniłam nazwę przepisu, ale poza tym zrobiłam sałatkę z cukinii podobnie jak w źródle. Skusiłam się nawet na różowy pieprz do dekoracji, choć za nim nie przepadam.
Jest to sałatka na bazie jogurtu. Dla należytego efektu polecam użyć dobrego, gęstego jogurtu typu greckiego o zawartości 10% tłuszczu.Tzatziki ze smażonej cukinii zrobiłam pierwszy raz do mięsnego grilla i bardzo mi smakował. Nic dziwnego, bo bardzo lubię cukinię, a w połączeniu z miętą pieprzową to po prostu rarytas.
Tzatziki ze smażonej cukinii
Składniki:
na 4 porcje
- 1 zielona cukinia
- 400 ml greckiego jogurtu, 10% tłuszczu
- 2 ząbki czosnku
- garść liści mięty pieprzowej
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- oliwa do smażenia
Wykonanie:
- Pokrój cukinię w kostkę i usmaż na oliwie. Ostudź. Pokrój grubo miętę i dodaj do jogurtu. Dopraw jogurt sokiem z cytryny, solą i pieprzem, a następnie dodaj ostudzoną cukinią. Wymieszaj i gotowe.
5 komentarzy
raczej będe tutaj zagladała :)))
http://lamodalena.blogspot.com/
Mój polski wciąż jeszcze lepszy niż google tłumaczenie…ha, ha…
Cukinia to warzywo. które jest nr 1 w mojej kuchni!
super pomysł
Uwielbiam tzatziki, są naprawdę niesamowitym dodatkiem do ziemniaków czy brokuła. W takim wydaniu jeszcze ich nie jadłam, ale z pewnością spróbuję. Grzech z niego nie skorzystać ;)
Pozdrawiam,
http://cukierkowegotowanie.wordpress.com/