Ucierane ciasto czekoladowe z daktylami

Czekoladowe ciasto to ulubione ciasto moich dzieci. Nic dziwnego, bo jakie czekoladowe ciasto nie upiekę zawsze smakuje…czekoladowo. Ale od czasu do czasu muszę trochę poeksperymentowac nawet z ciastem czekoladowym.

Mój ostatni eksperyment zakończył się powodzeniem. Upiekłam ucierane ciasto czekoladowe z daktylami, mięciutkie, soczyste i po prostu rozpływające się w ustach. Przetestowałam to ciasto na ciepło i zimno i myślę, że smakowało wyśmienicie, za każdym razem.

Przepis na ciasto czekoladowe z daktylami

Składniki:

  • 200 g daktyli
  • 2 dl wody
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 80 g masła, miękkiego
  • 150g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 35 g kakao

Wykonanie:

  • Posiekaj daktyle, zalej wodą i zagotuj w małym rondelku.
  • Poczekaj do pierwszego wrzenia, zdejmij z ognia i dodaj sodę oczyszczoną. Zmiksuj i pozostaw do wystygnięcia.
  • Utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem. Następnie dodaj po  jednym jajku, cały czas ubijając.
  • Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao i wymieszaj delikatnie z masą jajeczną.
  • Wreszcie wymieszaj ciasto ze zmiksowanymi daktylami.
  • Wylej ciasto do formy o średnicy 26 cm, posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.
  • Piecz ciasto w temperaturze 160 ºC (termoobieg), około godziny.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *