Ucierane ciasto jogurtowe z czarnymi porzeczkami

codojedzenia

Wybór ciasta na ten weekend był bardzo łatwy. Dzisiaj oberwaliśmy czarną porzeczkę, więc zaraz upiekłam ucierane ciasto jogurtowe z porzeczkami. Mniam!

Ciasto wyszło mi bardzo wilgotne i smaczne. Zjadłam aż trzy kawałki! Takie dobre było!

Przepis na ucierane ciasto jogurtowe z czarnymi porzeczkami

Składniki:
20 porcji

  • 4 ½ dl mąki
  • 3 dl cukru
  • 150 g masła, miękkiego
  • 4 jajka
  • 1 dl jogurtu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 dl czarnych porzeczek
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania
  • szczypta soli

Wykonanie:

  • Utrzyj masło z cukrem na puszysto. Dodaj po jednym jajku podczas ubijania.
  • Dodaj ekstrakt waniliowy .
  • Przesiej mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj lekko z masą jajeczną
  • Dodaj jogurt a na końcu czarne porzeczki.
  • Wlej ciasto do podłużnej formy wyłożonej pergaminem.
  • Piecz ciasto w piekarniku na 160 ° C (termoobieg), około 40 minut.
  • Pozostaw ciasto do ostygnięcia , a potem posyp cukrem pudrem.

 

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *