Ucierane ciasto z jablkami i orzechowa kruszonka

Niedawno jadlam ciasto z jablkami z orzechowa kruszonka. Smakowalo okrutnie. Nie bylo rady jak podwinac rekawki i upiec je samemu. Ciasto jest proste w wykonaniu, typu ciasto ucierane, bardzo wilgotne. Nie moglam sie doczekac i odkroilam kawalek prawie zaraz po upieczeniu. Ciasto sie mocno pokruszylo ale smakowalo bosko. Po ostygnieciu ciasta nie bylo juz problemow z krojeniem. Ciasto zbija sie troche ale jest  bardzo wilgotne, przenikniete zapachem cynamonu i imbiru.

Przepis na ucierane ciasto z jablkami z orzechowa kruszonka

Skladniki:

10-14 porcji

  • 150 g masla, miekkiego
  • 2½ dl cukru
  • ½ dl mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 4 ½ dl mąki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku
  • 5 dl startego jabłka, 4 jablka średniej wielkosci

Orzechowa kruszonka

  • 1 dl brązowego cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 dl posiekanych orzechów włoskich

Lukier

  • 1 dl cukru pudru
  • 1 łyżeczka wody

Wykonanie:

  • Ubij masło z cukrem i wanilią. Dodaj po jednym jajku podczas ubijania. Wlej mleko.
  • Zetrzeć jabłka.
  • Wymieszaj mąkę, cynamon i imbir z masa maslana, a na koncu dodaj  jabłko.
  • Wyloz ciasto do podluznej foremki, posmarowanej tluszczem i oproszonej. Wygladz powierzchnie.
  • Zrob kruszonke z podanych skladnikow i posyp ciasto.
  • Piecz ciasto w temperaturze 160ºC (termoobieg), około 45 minut. Utrzyj lukier z cukru pudru i wody i udekoruj ciasto.
  • Lepiej aby ciaslo ostyglo przed krojeniem.

Słodkie jabłuszka

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *