Ucierane ciasto z jabłkami i kardamonem

Jabłka, cynamon i świeżo zgnieciony kardamon to główne składniki dzisiejszego przepisu na ucierane ciasto. Bardzo aromatyczne ciasto, a smakuje jeszcze lepiej upieczone z cukrem muscovado. Ciasto z jabłkami to domowy klasyk, za każdym razem piekę je trochę inaczej. Najlepiej smakuje mi ciasto z papierówkami czy innymi soczystymi lekko kwaśnymi jabłkami. O tej porze roku nie ma zbytniego wyboru na jabłka, ale jakoś nie kręciłam nosem. Bardzo polecam przyprawić ciasto kardamonem, najlepiej świeżo zgniecionym. Pachnie wtedy bardzo intensywnie i nadaje fajny smak wypiekowi. ucierane ciasto

Ucierane ciasto z jabłkami

Składniki:

Foremka prostokątna 20 cm x 30 cm

100 g miękkiego masła

250 ml cukru muscovado

2 jajka

150 g gęstego jogurtu

200 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1,5 łyżeczki świeżo zgniecionego kardamonu

1 łyżeczka cynamonu

2 duże jabłka

ciasto ucierane z jabłkamiObierz jabłka, pokrój w plasterki i oprósz cynamonem. Utrzyj masło z cukrem i solą na puszystą masę, po czym dodaj po jednym jajku, cały czas ubijając. Na końcu dodaj jogurt i zmiksuj raz. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem i dodaj do maślanej masy. Wymieszaj lekko łyżką. Foremkę wyłóż pergaminem i napełnij połową masy. Ułóż część jabłek, a na wierzchu rozprowadź resztę masy. Ułóż resztę jabłek na powierzchni ciasta, posyp łyżką cukru i wstaw do nagrzanego na 175stopni piekarnika na termoobiegu. Piecz ciasto przez 35 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź.

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *