Udka z kurczaka cytrynowo miodowe

Udka z kurczaka cytrynowo miodowe, smaczne i proste. Udka z kurczaka są soczyste, mięciutkie w środku, a skórka na nich jest chrupiąca i ładnie zarumieniona. Udka opływają w gęstym sosie powstałym  z glazury.

przepis na udka z kurczaka

Udka z kurczaka podałam z zieloną sałatką, przyrządzoną z fasoli, bobu, szpinaku i kaszy jęczmiennej. Jak widzicie ostatnio nie mogę się obyć bez kaszy! Sałatka jest pyszna, taka wiosenna. Jeżeli jesteście ciekawi skąd wzięłam bób o tej porze, to mogę zdradzić, że to mrożony.

udka z kurczaka cytrynowo miodowe

Przepis na udka z kurczaka cytrynowo miodowe

Składniki:

  • 10 udek z kurczaka
  • sok i skórka otarta z jednej cytryny
  • 4 łyżki miodu
  • 1 ½ łyżeczki soli, lub wedle smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka płatków chili

Wiosenna lekka sałatka z fasolą, bobem i kaszą

  • 100 g kaszy jęczmiennej, całej, waga niegotowana
  • garść zielonej fasoli strączkowej, u mnie mrożona
  • 200 ml bobu, u mnie mrożony
  • 1 czerwona cebula, mała
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 50 g świeżego szpinaku
  • garść rukoli
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Z podanych  składników przyrządź glazurę i wymieszaj z udkami z kurczaka. Marynuj przez godzinę, po czym piecz udka w piekarniku na 175ºC na termoobieg przez około 45 minut.
  • W międzyczasie ugotuj kaszę. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie słupki. Zblanszuj bób, fasolę i marchewkę przez 3 minuty, po czym obierz bób ze skórki. Fasolę pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek pokrój w cienkie plasterki.
  • Podsmaż cebulę i czosnek, a następnie dodaj resztę warzyw i kaszę. Dopraw solą i pieprzem, smaż przez 2 minuty. Na koniec dodaj opłukany szpinak i rukola.
  • Podawaj sałatkę na ciepło z upieczonymi na złoty kolor udkami z kurczaka.

sałatka na ciepło z kaszy, fasoli i szpinaku

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *