Udka z kurczaka marynowane w soi

Udka z kurczaka marynowane w soi, lekko słodko kwaśne. Udka z kurczaka na ostro, pyszne i aromatyczne. Zachęcam do ich przyrządzenia! Marynowanie kurczaka to podstawa. Polecam marynować mięso przez conajmniej 2 godziny, idealnie przez noc w lodówce. Podałam kurczaka z sałatką z kaszy (przepis na sałatkę jutro) i jogurtem.

udka z kurczaka w soi

Udka z kurczaka

Składniki:

5 udek z kurczaka

50 ml soi japońskiej

3 cm świeżego imbiru, utarty

3 ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę

1 łyżka winnego octu

2 łyżki soku z limonki

2 łyżki miodu

sól i czarny pieprz do smaku

przepis udka z kurczakaUdka z kurczaka opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę w pojemnej misie. Dodaj mięso. Wymieszaj tak aby całe mięso było pokryte marynata. Przykryj szczelnie folią i odstaw na 2 godziny lub na noc do lodowki. Nastaw piekarnik na 200ºC. Ułóż mięso na blasze. Zachowaj marynatę do pędzlowania. Piecz kurczaka przez około godziny w zależnosci od wielkości udek. Pedzluj udka resztą marynaty. Podaj z kaszą, ryżem lub sałatką oraz z jogurtem doprawionym świeżą kolendrą, miodem  i sokiem z limonki.

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *