Udka z kurczaka w pomarańczach

Kurczak w pomaranczach (kopia)

Nie ma chyba takiej osoby, która nie lubi potraw z kurczaka. Oto moja kolejna propozycja tym razem udka z kurczaka marynowane w soku z pomarańczy, miodzie i rozmarynie. Wspaniałe trio, wspaniały  smak, boski aromat. Mięso jest tak soczyste, że się po prostu rozpuszcza w ustach, a skorka chrupiąca, dokładnie tak jak lubimy.

Kurczak w pomarańczach świetnie pasuje z sosem arachidowym i ryżem ugotowanym na sypko.

kurczak marynowany w soku z pomarańczy

Kurczak marynowany w soku z pomarańczy, miodzie i rozmarynie

Składniki:

8 portioner

  • 8 udek z kurczaka
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj. Dodaj udka kurczaka do marynaty i pozostaw na 2 godziny w lodówce.
  • Kurczaka możesz upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni. W obu przypadkach zarówno do smażenia jak i pieczenia wykorzystaj marynatę. W miarę wzrostu temperatury sok pomarańczowo miodowy gęstnieje. Powstała glazura pokrywa udka kurczaka, stąd ten piękny kolor mięsa.

 

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *