Udka z kurczaka w pomarańczach

Kurczak w pomaranczach (kopia)

Nie ma chyba takiej osoby, która nie lubi potraw z kurczaka. Oto moja kolejna propozycja tym razem udka z kurczaka marynowane w soku z pomarańczy, miodzie i rozmarynie. Wspaniałe trio, wspaniały  smak, boski aromat. Mięso jest tak soczyste, że się po prostu rozpuszcza w ustach, a skorka chrupiąca, dokładnie tak jak lubimy.

Kurczak w pomarańczach świetnie pasuje z sosem arachidowym i ryżem ugotowanym na sypko.

kurczak marynowany w soku z pomarańczy

Kurczak marynowany w soku z pomarańczy, miodzie i rozmarynie

Składniki:

8 portioner

  • 8 udek z kurczaka
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj. Dodaj udka kurczaka do marynaty i pozostaw na 2 godziny w lodówce.
  • Kurczaka możesz upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni. W obu przypadkach zarówno do smażenia jak i pieczenia wykorzystaj marynatę. W miarę wzrostu temperatury sok pomarańczowo miodowy gęstnieje. Powstała glazura pokrywa udka kurczaka, stąd ten piękny kolor mięsa.

 

10 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *