Łosoś po azjatycku… mój ulubiony przepis. Nie ma nic lepszego niż porcja smacznego łososia. Ten przepis zmieni Wasze życie! Polany sosem klonowym, pachnący limonką i zaostrzony chii wspaniały pieczony łosoś po azjatycku, podany ze szpinakiem i białym ryżem. Posypany czarnym sezamem.
Łosoś to moja ulubiona ryba. Smaczna i zdrowa. Pełna kwasów tłuszczowych i witamin, bogata w białko. Zawiera wszystko co jest potrzebne do prawidłowego funkcjonowania serca i mózgu, a nawet lewicowej macicy. Mój ulubiony przepis na łososia i ulubiony przepis na szpinak! To danie nie wymaga nie wiadomo jakich kulinarnych umiejętności. Wystarczy zastosować się do przepisu aby je stworzyć. Przyrządzam łososia po azjatycku przynajmniej 1 raz w tygodniu. Stosuję zawsze mój ulubiony przepis. Łosoś po azjatycku to wspaniałe danie i samo zdrowie.
Łosoś – ulubiony przepis
Składniki
4-6 porcji
800 g fileta z łososia
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki chili w proszku
6 łyżek klonowego syropu
6 łyżek jasnej soi
sok 2 limonek
1½ łyżeczki ziemniaczanej mąki
500 g mrożonego szpinaku
2 łyżeczki czosnku, przeciśniętego przez praskę
1 łyżka masła
½ łyżeczki suszonych płatków chili
2 łyżki czarnego sezamu
Dodatki
biały ugotowany ryż
Nastaw piekarnik na 275ºC. Osusz rybę, posól i dopraw chili. Ułóż filety w żaroodpornym naczyniu skórką do dna. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz łososia przez 12 minut. Ryba powinna być w środku błyszcząca. W między czasie ugotuj sos. Roztop masło. Dodaj czosnek i płatki chili. Zeszklij delikatnie, a następnie dodaj soję, syrop klonowy i sok z limonki. Zachowaj łyżkę soku z limonki i rozpuść w nim ziemniaczaną mąkę. Dodaj do sosu mieszając aż do jego zagęszczenia. Usmaż szpinak na łyżce masła i dopraw solą. Wymieszaj. Przygotuj głębokie miseczki i napełnij je ryżem. Na wierzchu rozprowadź szpinak. Na wierzchu ułóż porcje łososia. Polej rybę sosem i posyp sezamem.
Smacznego!
4 komentarze
Genialny! Po prostu ma się ochotę na sam widok :)
Kocham takiego łososia. Mogłabym go jeść codziennie! Przepis jest niesamowity. Doskonałe połączenie składników. :) Zapraszam na kluski dyniowe! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/
totalnie moje klimaty :)
Wygląda niesamowicie :) DO tego jeszcze pięknie się prezentuje na talerzu :)