Urodzinowy taco bufet

U nas znowu było urodzinowo. Tym razem nasz najstarszy syn obchodził swoje 21 urodziny.  Zamiast słodkości postanowiłam przygotować taco bufet. Byłam trochę nie czasowa więc poszłam na całkowitą łatwiznę: kupna tortilla, taco sos i taco salsa ale świeże warzywa pokroiłam własnoręcznie ( też można kupić gotowe). Taco bufet nie może się obyć bez mięsiwa, więc pyszny sos z mielonego mięsa zagościł na stole.

tortillas z sosem z mielonego miesa

Solenizant był bardzo zadowolony, zresztą jak i reszta rodzinki. Było pysznie, ostro i urodzinowo.

urodzinowy taco bufet

Przepis urodzinowy taco bufet

Składniki:

na 12 porcji

Taco sos z mielonego mięsa

  • 1 kg mielonego mięsa, wieprzowo wołowe
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie przyprawy taco
  • 1 sos taco, około 100 g paczka
  • 1 łyżka oleju
  • sól do smaku

Taco bufet

  • 1 mała sałata lodowa
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ogórek
  • 3 pomidory
  • 100 cheddara lub innego ostrego sera, startego
  • 150 ml kremu fraiche
  • 1 słoik taco salsa
  • 12 tortilla, pszenne
  • paczka kukurydzianych taco chipsów

Wykonanie:

  • Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Dodaj mięso mielone, taco przyprawę suchą i sos. Wymieszaj i duś na wolnym ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Pokrój warzywa, pomidory i  cebulę w kostkę, ogórek i paprykę w podłużne słupki, a sałatę w piórka. Rozdziel warzywa do osobnych naczyń. Podgrzej lekko tortilla w mikro. Ustaw wszystkie dodatki na stole, aby każdy mógł sobie zrobić tortilla według własnego smaku.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *