Vegetariańskie curry z bakłażanem i fasolą black eye

Wczoraj zrobiłam przegląd w spiżarce i natrafiłam na napoczętą torebkę fasoli black eye. Jak się domyślacie fasolę najpierw namoczyłam na noc, aby dzisiaj ugotować to przepyszne wegetariańskie curry z bakłażanem.

wegetariańskie curry z bakłażanem i fasolą black eye

Takie wegetariańskie curry smakuje pysznie z chlebkiem naan i indyjską raitą. To curry nie zawiera glutenu, pasuje również świetnie dla osób, które spożywają LCHF posiłki.

Bardzo lubię wegetariańskie curry. Polecam curry z ciecierzycą  czy curry z soczewicą.

Przepis na wegetariańskie curry z bakłażanem i black eye fasolą

Składniki:

na 2 – 3 porcje

  • 1 bakłażan, średniej wielkości
  • 100 g black eye fasoli
  • 150 g strączków zielonego groszku
  • 4 szalotki, małe
  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 czerwone chili
  • 4 gałązki tymianku
  • szczypta utartej gałki muszkatałowej
  • 200 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 200 ml kokosowego mleka
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Namoczoną przez noc fasolę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedż.
  • Bakłażana pokrój w cienkie krążki, posól i odstaw na 30 minut. Kiedy już pojawiają się kropelki wody oszusz papierowym ręcznikiem  i rozłuż na blaszce do pieczenia. Piecz bakłażana  na 200ºC przez 20 minut. Odwróć po 10 minutach.
  • Upraż nasiona kolendry na suchej patelni i zmiażdż w mozdzierzu. Podsmaż posiekane szalotki, chili i dodaj kolejno przyprawy, pomidory i kokosowe mleko.
  • Zagotuj, dodaj fasolę i gotuj powoli przez 5 minut. Na koniec dodaj bakłażana i lekko zamieszaj, aby bakłażan przeszedł sosem ale się nie rozleciał.
  • Podawaj curry na gorąco posypane tymiankiem z chlebkiem naan.

przepis wegetariańskie curry

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *