Walentynkowe bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe są u mnie na topie najczęściej pieczonych drożdżówek. Lubi je cała rodzina, a ponieważ zbliżają się Walentynki przygotowała przepis na walentynkowe bułeczki cynamonowe w kształcie serc. Niewiele potrzeba aby skomponować waletynkowy deser. Wzorowanie się na wypróbowanych przepisach i dostosowanie ich do aury dnia miłości to przyjemne zajęcie. Każdy z Was pewnie w jakiś sposób stara się umilić ten dzień i jakoś go wyszczególnić. Ja najczęściej wypiekam czekoladowe ciasta, które ozdabiam sercami. W zeszłym roku upiekłam brownie babeczki z truskawkowymi serduszkami.  Wczoraj wypróbowaliśmy Meyer lemon pudding cake. Dzisiaj kolej na walentynkowe bułeczki z cynamonem.

 

Walentynkowe bułeczki

Składniki:

na 24 bułeczki

Ciasto  drożdżowe

450 ml mleka

40 g świeżych drożdży

100 g masła, miękkiego

100 g cukru

szczypta soli

700 g mąki

Nadzienie cynamonowe

150 g masła, miękkie

50 g cukru

1,5 łyżki cynamonu

Lukier

100 g cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

posypka w kształcie serc

Rozpuść drożdże w lekko podgrzanym mleku. Dodaj mąkę, cukier, sól i zagnieć elastyczne ciasto. Ciasto powinno być dosyć luźne ale lekko odchodzić od ścianek  naczynia. Najlepiej zachować trochę mąki i dodać ją w razie potrzeby. Zawsze mówię, że mąka mące nierówna. Aby uzyskać puszyste bułeczki ciasto musi być miękkie. Pod koniec ugniatania dodaj po kawałku miękkiego masła i zagniataj aż ciasto całkowicie je wchłonie. Użyj robota lub zagniataj manualnie. Przykryj ciasto folią i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia. W miseczce wymieszaj miękkie masło z cynamonem i cukrem. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj każdą w prostokąt, posmaruj nadzieniem i potnij na paski o grubości 2 cm, razem 24 paski. Zacznij zwijać paski od końców, a następnie uformuj na kształt serc. Przykryj blachę papierem do pieczenia i ułóż bułeczki w odstępach. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 25 minut. Piecz w nagrzanym na 225ºC piekarniku na termoobiegu (bez termoobiegu według piekarnika) przez 8-10 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź na metalowej kratce. Utrzyj cukier z sokiem i polukrój bułeczki. Na koniec posyp serduszkami.

3 Komentarzy

Leave a Reply to iza Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *