Waniliowe cupcakes z kiwi

Wczorajsze ciacho zjedzone, a dzisiaj kolejny słodki wypiek, waniliowe cupcakes z kiwi, czyli waniliowe babeczki z kremem z kiwi, naturalnie zielone i bardzo puszyste. Upiekłam babeczki w formie do muffinek , tym razem bez papierowych papilotek, a to dlatego, bo mi się skończyły. Ostatnio piekłam dyniowe cupcakes, a jeszcze wcześniej szafranowe cupcakes, więc powoli nabieram wprawy w dekorowaniu.

cupcakes z kiwiWaniliowe cupcakes z kiwi

Składniki:

na 12 cupcakes

200 g pszennej mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¼ łyżeczki sody oczyszczonej

100 g cukru

1 łyżeczka waniliowej pasty lub ekstraktu

szczypta soli

1 duże jajko

100 ml mleka

60 ml stopionego masła

60 ml oleju

Krem z kiwi

4 kiwi + 2 pokrojone na 12 plasterków

250 ml śmietanki kremówki, u mnie 38 %

2 łyżki cukru

cukier puder do posypania

waniliowe cupcakesMąkę wymieszaj z proszkiem, sodą i wanilią, jeśli używasz waniliowej pasty (ekstrat zmiksuj z jajkiem). W drugim naczyniu zmiksuj jajko z cukrem, po czym dodaj stopione masło, olej, a na końcu mleko. Delikatnie zmiksuj mokre składniki z suchymi. Formę do muffinek wysmaruj masłem i napełnij masą. Piecz babeczki w nagranym piekarniku na 175ºC na termoobiegu przez około 15 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Cztery kiwi pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z dwoma łyżkami cukru. Zmiksuj i ostudź. Ubij śmietaną na sztywno i wymieszaj z kiwi. Napełnij szprycę kremem z końcówką w kształcie gwiazdki i udekoruj babeczki. W każdą babeczkę wciśnij plasterek kiwi. Na końcu oprósz cukrem pudrem.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *