Warzywne spaghetti z sosem z łososia

cukiniowe spaghettiDawno nosiłam się z zamiarem kupienia veggie twister, proste, sprawne urządzenie za,  pomocą którego można wycinać spaghetti z warzyw. Dzisiaj przygotowałam dla Was i i marchewki i muszę się przyznać, że się zakochałam. Spaghetti wyszły super i można je jeść nawet na surowo, ale dzisiaj zrobiłam spaghetti z sosem na ciepło, szybki obiad w 30 minut (bez stresu) Takie warzywne spaghetti można również wymieszać z tradycyjnym spaghetti z mąki.

Warzywne spaghetti z sosem z łososia

Składniki:

na 2 porcje

1 zielona cukinia średnie wielkości

1 marchewka

1 mała cebula

2 ząbki czosnku, u mnie grillowany

1 łyżka posiekanego kopru

1 łyżeczka sambal oelek (lub 1 świeża chili)

250 g śmietanki

2 łyżki creme fraiche, czubate

1 łyżka masła

150 g wędzonego łososia

sól do smaku

warzywne spaghetti veggie twister

Przy pomocy veggie twister zrób warzywne spaghetti z cukinii i marchewki. Zeszklij cebulę na maśle. Dodaj zgnieciony czosnek i sambal oelek, następnie śmietankę i creme fraiche. Zagotuj. Dodaj teraz pokrojonego łososia, koper i warzywne spaghetti. Dopraw solą i doprowadź do wrzenia. Sos jest w miarę gęsty jak lekko ostygnie.

Takie warzywne spaghetti z powodzeniem można zastąpić makaron w tym przepisie, łosoś w sosie śmietankowo krewetkowym.

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *