Warzywny gulasz z soczewicy puy

I znowu soczewica na obiad. Tym razem wybrałam soczewicę puy. Bardzo lubię przyrządzać dania z tej soczewicy, bo zachowuje ona swój naturalny kolor i kształt po ugotowaniu, jest lekko pieprzna w smaku i nie wymaga namaczania. Soczewica puy pasuje do większości warzyw, a dzisiaj postanowiłam ją ożenić ze szpinakiem. Lekkie danie na obiad

gulasz przepisWarzywny gulasz z soczewicy puy

Składniki:

2- 3 porcje

100 g soczewicy puy

1 duża marchewka

1 łodyga naciowego selera, duża

3 ziemniaki

1 cebula

2 duże ząbki czosnku

400 ml bulionu z kurczaka

2 łyżki oliwy z oliwek

5 łyżek śmietanki

2 łyżki posiekanego świeżego tymianku

2 łyżki posiekanej pietruszki

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka curry w proszku

sól i pieprz do smaku

100 g świeżego szpinaku

gulasz warzywnyPokrój cebulę, marchewkę, ziemniaki i seler w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Włóż warzywa do garnka, dodaj bulion, zioła, przyprawy i gotuj gulasz około 40 minut. Pod koniec gotowania dopraw gulasz solą i pieprzem. Dodaj śmietankę, szpinak i zagotuj. Szpinak potrzebuje jedynie trochę „zwiednąć”.

gulasz z soczewicy przepis

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *