Wątróbka sauté

Niektórzy ją uwielbiają, inni wręcz nienawidzą. Do jakiej grupy należysz Ty? U nas w domu są podzielone zdania na temat tego podrobowego przysmaku. Wątróbkę sauté, bo o niej mowa zdecydowanie lubię ja i moja połowa, natomiast nasze dzieci odrzuca na jej widok. A szkoda, bo tyle w niej dobrego dla organizmu…

wątróbka sauté

Dzisiaj zagościła na naszym stole wątróbka sauté ze smażoną młodą cebulką. Użyłam wątróbki z kurczaka, która wyszła mi jak zamierzałam, lekko zrumieniona na powierzchni, a środku różowa… nie krwista, po prostu różowa. Ziemniaczki z koperkiem, małosolny ogórek…no i jak tu kręcić nosem na takie pyszności.

przepis na watrobke z kurczaka

Oto przepis

Wątróbka sauté

Składniki:

na 4 porcje

  • 600 g wątróbki z kurczaka
  • 2 duże cebule
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta suszonego majeranku

Wykonanie:

  • Namocz wątróbkę w mleku przez godzinę. Odsącz i osusz papierowym ręcznikiem.
  • Pokrój cebulę na krążki i zeszklij na patelni. Cebula może się lekko zrumienić.
  • Pomaluj patelnię olejem, użyłam patelni grillowej i usmaż wątróbkę z obu stron przez około 3 minuty. Gotową wątróbkę połącz z cebulą i dopiero wtedy posól, dopraw pieprzem i majerankiem.
  • Podawaj z ziemniaczkami z koprem i małosolnym ogórkiem.

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *