Wegańskie zielone burgery

Widzę, że na moich ulubionych blogach pojawił się trend zdrowego odżywiania. Moja kuchnia jest zdrowa sama w sobie, no oczywiście pominąwszy większość słodkości, którymi się z Wami dzielę. Ale dzisiaj mam dla Was wyjątkowy zdrowy przepis, wegańskie zielone burgery. Przepis ten opracowałam dla specjalnego portalu o odchudzaniu, który niebawem ruszy.

Jest tyle dobrych rzeczy w tych burgerach, że nie wiem od czego zacząć. Przede wszystkim zrobiłam z zielonego groszku i zielonej szparagowej fasolki. Nie martwcie się, ale użyłam mrożonek, więc produkty łatwe do zdobycia. Aby wegoburgery jakoś się trzymały kupy dodałam nasiona chia. Polecam chia, bo są bardzo dobre, a osoby, które nie mogą jeść jajek lub są weganami mogą jajka swobodnie zastąpić chia. Ponadto dodałam błonnika w proszku, ale jeśli nie znajdziecie go w sklepie, to możecie użyć mąki.

Bułki do burgerów to żaden problem, ale jeśli macie ochotę to możecie wykorzystać któryś z moich przepisów na bułki hamburgerowe. Upiekłam dzisiaj tradycyjne grahamki posypane nasionami.

No i oczywiście do wegoburgerów musiałam wymyśleć jakieś dobre smarowidło, a na dodatek wegańskie. Zrobiłam pyszną pastę z ciecierzycy i suszonych pomidorów w oleju. Podobne do tej hummus ale nie zawiera tahini.

Ponadto wegański burger można nafaszerować rukolą czy inną zieloną sałatą, awokado czy cebulą.

przepis na wegoburgeryWegańskie zielone burgery

Składniki:

na 6 burgerów

200 g zielonego groszku

200 g zielonej fasolki

200 ml utartej cukinii

3 łyżki nasion chia

szczypta wędzonych płatków chili

½ łyżeczki kminu rzymskiego

½ łyżeczki zmielonej kolendry

 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

po 1 łyżce grubo zmielonych nasion sezamu i pestek słonecznika

3 łyżki błonnika w proszku lub mąki

sól i pieprz do smaku

1 łyżka oliwy

wegańska pasta z ciecierzycyOdważony groszek i fasolkę rozmroź na durszlaku. Utartą cukinię wymieszaj z nasionami chia, które pęcznieją od wody wydzielanej przez cukinię. Kiedy groszek i fasolka są już rozmrożone zmiksuj na ziarnistą masę. Dodaj przyprawy, nasiona, pietruszkę, chia z cukinią, błonnik i olej i wszystko wymieszaj. Dopraw solą. Uformuj 90 gramowe burgery i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem dodatkowo posmarowanym olejem. Piecz burgery w piekarniku nagrzanym na 175ºC na termoobiegu po 10 minut, po każdej stronie.

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

4 czubate łyżki ciecierzycy, u mnie gotowa z puszki

2 czubate łyżki suszonych pomidorów w oleju + łyżka oleju z pomidorów

1 szalotka

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka francuskiej ostrej musztardy

sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki na pastę zmiksuj. Pasta powinna mieć konsystencję majonezu, więc jeśli trzeba dodaj oliwy lub jeśli wolisz więcej oleju z pomidorów. Dopraw pastę solą i pieprzem.

Montowanie burgera

vegoburger w grahamceA teraz pora na najprzyjemniejszą czynność czyli montowanie burgera. Bułki przekrój na pół. Spodnią część bułki posmaruj pastą i kolejno układaj: rukolę, zielonego burgera, łyżkę pasty, plaster awokado i cienkie plasterki czerwonej cebuli. Przykryj górną częścią bułki. Smacznego

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *