Wegetariańska pizza z serem owczym i ziolami

Ta wegetariańska pizza z serem owczym i ziołami dowolnego wyboru smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Moi chłopcy zawsze komponują własne pizze. Ja zresztą też. Upiekłam sobie, całkowicie wegetariańską pizza z serem owczym i ziołami.  Zrobiłam trochę grubszy spód niż zazwyczaj. Pizza na takim spodzie to włoska pizza zwana sfincione. Bardzo często ją robię, z różnymi dodatkami np. owocami morza.

Ser owczy czy feta, jaka to różnica ? Właściwie żadna. Jedynie duńska feta różni się tym, że jest produkowana z mleka krowiego, w odróżnieniu od feta czy sera owczego typu greckiego.

Przepis na wegetariańska pizza z serem owczym i ziołami

Składniki:

na 4 małe pizze

  • 500g mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 2 ½ dl mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka tymianku, suszy
  • 200 g sera feta
  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżeczki mieszanki suszonych ziół (regano, bazylia, majeranek, rosmaryn)
  • 2 dl sosu do pizzy
  • kilka listków świeżej bazylii

Wykonanie:

  • Pokrusz drożdże i dodaj do pogrzanego mleka. Wsyp mąke. Dodaj sól, ząbek czosnku, oliwe i suszony tymianek. Zagnieć gładkie ciasto i zostaw do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut.
  • Tymczasem, zrób sos do pizzy.
  • Pokrój cebulę, pomidory ipo krusz ser owczy.
  • Podziel ciasto na pizzę na cztery części i rękoma ukształtuj cztery małe (20 cm)  okrągłe placki. Posmaruj kazdy placek sosem pomidorowym i rozprowadz cebbule,ser i pomidory.
  • Piecz pizzę w temperaturze 220 ​​º C (termoobieg), około 15-20 minut, w dolnej części piekarnika.
  • Posyp pizze ziołami po upieczeniu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *