Wegetariańskie chili con carne

Bardzo lubię chili con carne, ale wegetariańskie chili zrobiłam dopiero pierwszy raz. Ostatnio kupiłam czerwoną fasolę mung i właśnie tej fasoli użyłam do przygotowania chili con carne.

Chili con carne to szybkie jednogarnkowe danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej. W tradycyjnym chili głównymi składnikami są mięso mielone i mnóstwo chili, a czasami dodaje się również fasolę. U mnie fasola występuje zawsze, a dzisiaj mięso zastąpiłam piżmową dynią. Polecam to danie szczególnie po wielkim świątecznym obżarstwie. Chili nie zawiera glutenu, pasuje dla osób na diecie LCHF.

wegetariańskie chili con carne

Wegetariańskie chili con carne

Składniki:

  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 czerwone chilli, posiekane
  • 1 zielone chili, posiekane
  • 350 g dynii piżmowej, pokrojonej w kostkę
  • 100 g boczniaków, pokrojonych w plastry
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 1 łyżka sosu sojowego, u mnie japoński
  • 200 ml czerwonej fasoli mung
  • ½ łyżeczki płatków chilli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku

Wykonanie:

  • Fasolę mung uprzedni namoczoną w wodzie przez noc ugotuj w lekko osolonej wodzie prawie do miękkości. Odlej wodę.
  • Upraż nasiona kminu i kolendry i zgnieć w moździerzu.
  • Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę, czosnek, chili i wszystkie suche przyprawy. Smaż 2 minuty, a następnie dodaj grzyby. Smaż 2 minuty po czym dodaj dynię. Kiedy już warzywa są podsmażone dodaj je do fasoli i wszystko zalej pomidorami. Dopraw solą i sosem sojowym. Gotuj chili, aż fasola i dynia będą miękkie około 30 minut.
  • Podawaj chili con carne na ciepło posypane świeżą kolendrą i jogurtem doprawionym sokiem z limonki i świeżą, posiekaną kolendrą.

przepis chili con carne

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *