Wegetariańskie curry dahl

Wegetariańskie curry dahl to wspaniałe danie z soczewicy. Tani, zdrowy i szybki obiad. Moja rodzinka bardzo lubi curry. Jakimś cudem dawno nie gotowałam po hindusku. Przeglądając kuchenne szafki zauważyłam, że mam mnóstwo soczewicy, którą powinnam jak najszybciej wykorzystać. Od razu przyszło mi na myśl  wegetariańskie curry dahl.  Niemalże każda soczewica nadaje się przyrządzenia dahl. Wolę jednak użyć soczewicy, która szybko się gotuje. Pół godziny i moje wegetariańskie curry już jest gotowe.

wegetariańskie curry

Wegetariańskie curry

Składniki:

5 – 8 porcji

300 g zielonej soczewicy

1 cebula

3 cm świeżego imbiru

2 żabki czosnku

2 małe bakłażany

porcja pasty rogan josh

Rogan josh

1 zielone chili

1 czerwona papryka, pieczona

1 łyżka kurkumy

2 łyżki pomidorowego przecieru

3 cm świeżego imbiru

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

1 doniczka świeżej kolendry

1 łyżka nasion kminu rzymskiego

1 łyżka nasion kolendry

1 łyżeczka nasion czarnego pieprzu

1 l warzywnego bulionu

Dodatkowo

naan z patelni

szafranowy ryż

wegetariańskie curry dhalPrzygotuj roganPokrój czebulę, czosnek i imbir w kostkę. Zeszklij na oleju i dodaj opłukaną soczewicę. Podsmaż przez 2 minuty. Przygotuj rogan josh. Oczyść chili z pestek i pokrój. Pokrój obrany imbir i czosnek. Umieść wszystkie składniki w naczyniu lub blenderze i zmiksuj. Nasiona kminu rzymskiego, kolendry i pieprzu upraż na suchej patelni, a następnie zgnieć w moździerzu. Dodaj do pasty curry i wymieszaj. Dodaj pastę do soczewicy. Wlej bulion, posól i gotuj curry pod przykrywką przez około 30 minut. Ļokrój bakłażana w dużą kostkę, posól i odstaw na 20 minut. Odciśnij z wody i usmaż na oleju. Dodaj bakłażan do curry i zagotuj. Jeśli curry jest za gęste dodaj więcej bulionu lub wody.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *