Kuchnia indyjska to nie tylko smaczne, ostre curry z mięsem ale również pyszne, aromatyczne dania wegetariańskie. Jednym z nich jest wegetariańskie curry Dahl z zielonej soczewicy.
W Indiach Dahl podaje się jako samodzielne główne danie lub jako dodatek do mięsa. Do Dahl można wykorzystać różne rodzaje soczewicy i oczywiście doprawić na ostro wedle własnych możliwości. Ja lubię ostre jedzonko ale też wybrałam łagodniejszą czerwoną chili zamiast tradycyjnej w tym daniu zielonej, która jest znacznie ostrzejsza. W tej potrawie praktycznie wrzuca się chili w całości na co i ja się nie zdobyłam. Oczyszczając chili z nasion i gniazdek zdecydowanie zmniejszy ostrość potrawy.
Jak prawie każda potrawa indyjska tak i w Dahl nie mogło zabraknąć kminu rzymskiego, kozieradki, świeżego imbiru i kolendry.
Wegetariańskie curry robiłam już wcześniej. Jeśli lubicie ciecierzycę to polecam szybkie curry z ciecierzycą czy chana masala, ciecierzyca z raitą.
Wegetariańskie curry
Składniki:
5 porcji
- 250 ml zielonej soczewicy
- 4 duże dymki
- 4 ząbki czosnku
- 50 g świeżego imbiru startego na grubych oczkach
- 2 duże pomidory
- 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 2 czerwone chili lub zielone
- 2 łyżki oleju
- 8oo ml wody
- sól i pieprz do smaku
- garść świeżej kolendry
Wykonanie:
- Pokrój dymkę i czosnek, przekrój chili wzdłuż i oczyść z nasion i gniazdek. Utrzyj imbir na tarce o dużych oczkach.
- Nasiona kozieradki i kminu rzymskiego podpraż na suchej patelni i lekko zmiażdż w moździerzu.
- Wrzuć warzywa na patelnię i podsmaż wraz z przyprawami. Smaż przez 3 minuty po czym dodaj pokrojone w kostkę pomidory i opłukaną soczewicę. Wlej wodę i gotuj curry przez około 30 minut w średniej temperaturze. Dopraw Dahl solą i pieprzem. Po ponownym odgrzewaniu Dahl można rozcieńczyć wodą, jeśli wolisz trochę rzadszy sos.
3 komentarze
Wygląda bardzo apetycznie:)
O dziękuję
oo to moje klimaty ;))