Wegetariańskie kotleciki z czerwonej fasoli

codojedzenia

Od czasu do czasu staram się stworzyć coś wegetariańskiego na obiad czy kolację. Uważam, że to tak nudno, a przede wszystkim niezdrowo objadać się codziennie mięsem.

Oczywiście, słyszę masę krytycznych epitetów ze strony moich dzieci, ale jestem twarda i nieugięta … Przynajmniej kilka razy w miesiącu testuję różne dania wegetariańskie. Oto kolejne z nich, wegetariańskie kotleciki z czerwonej fasoli.

Degustacja wypadła całkiem nieźle, ale ugotowana pszenica zamiast tradycyjnych dostawek to było lekkie przegięcie, jak stwierdziły moje dzieci. Jest tyle fajnych i smacznych dodatków, a moja rodzinka tylko ten ryż i ziemniaki…

Zrobiłam kilka zmian w oryginalnej recepturze. Użyłam migdałów zamiast  tartej bułki. Następnym razem spróbuję z laskowymi orzechami .
Farsz wyszedł dość rzadki, ale kotleciki nie rozpadły się po usmażeniu. Najlepiej nabierać farsz łyżką i od razu wrzucać na rozgrzany tłuszcz.

Polecam danie bardzo!

Składniki:
Przepis na 8 sztuk:

  • 1 puszka czerwonej fasoli, 225 g
  • szczypta startej gałki muszkatałowej
  • ½ dl pora, drobno posiekanego
  • ½ dl pietruszki, drobno posiekanej
  • 1 jajko
  • 1łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 dl zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta cukru
  • sól i papieru

Dodatki:

  • 2 dl pszenicy  + 4 dl wody i sól
  • sałatka zielona, dowolny wybór

Wykonanie:

  • Zmiksuj odcedzoną fasolę  i wymieszaj z jajkiem.
  • Dodaj por, pietruszke i smietane. Dopraw musztardą i przyprawami.
  • Dodaj utarte migdały i pozostaw masę na około 10 minut aby trochę napęczniała
  • Nakładaj kotleciki łyżkę i smaż na na oleju.
  • Gotuj pszenicę , około 8 minut.

Kotleciki smakują jeszcze lepiej z perską, sałatką jogurtową. Przepis ukaże się na blogu jutro. Zapraszam!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *