Wielkanocna babka dyniowa

Pyszna wielkanocna babka dyniowa zachwyci każdego gościa przy wielkanocnym stole. To już moja druga babka dyniowa w przeciągu tygodnia, bo naprawdę to ciasto cieszy się wielkim powodzeniem i znika z talerza w mgnieniu oka.

wielkanocna babka dyniowa

Babka wielkanocna ma cudowny pomarańczowy kolor. Chociaż ten piękny kolor umili nam te święta, które wyjątkowo będą zimne. Dzisiaj w nocy rekordowe -10º, a ma być jeszcze zimniej w najbliższym tygodniu…

Babka dyniowa to babka ucierana z dodatkiem musu z dyni i otartej skórki z pomarańczy. Do polewy użyłam część masy maślano dyniowej, do której dodałam dżem z pomarańczy. Babka jest bardzo wilgotna, nawet po kilku dniach.

Jutro ostatni przepis z dyni ( do następnego zakupu )… zgadnicie na co ?

ciasto dyniowe

Wielkanocna babka dyniowa

Składniki:

na foremkę z kminkiem o pojemności 1,7l

  • 250 g musu z dyni
  • 200 g masła
  • 3 dl cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 3 jajka
  • 4 dl maki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ½ dl dżemu pomarańczowego

Wykonanie:

  • Dynie pokroj w kawalki i upiecz w piekarniku (30 minut). Zmiksuj na mus.
  • Masło roztop w malym rondelku, dodaj cukier, ekstrakt waniliowy, a na koniec dyniowy mus.
  • Zachowaj 200 ml masy maślano dyniowej, a do reszty dodaj żółtka mieszając energicznie.
  • Teraz dodaj w etapach przesianą mąkę z proszkiem, a na koniec ubitą na sztywno piane z białek.
  • Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką foremki i piecz w piekarniku na 160ºC przez 30-35 minut.
  • Upieczoną babkę dyniowa ostudź, a w międzyczasie przygotuj pomadę. Do zachowanej masy ( mam nadzieje, ze nie zapomnieliście) dodaj dzem i podgrzej, aż dżem się rozpuści. Schłódź pomadę i posmaruj nią ciasto.

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *