Wielkanocne jajka faszerowane

Wielkanocne jajka faszerowane, moja ulubiona przekąska na zimno. Jak co roku robię kilka rodzajów jajek, za każdym razem jakiś nowy przepis. Robiłam już jajka faszerowane pieczarkami, jajka zapiekane w skorupkach czy jajka faszerowane krewetkami. Dzisiaj proponuję nowy przepis na jajka faszerowane awokado i boczkiem. Bardzo fajne połączenie, smaczne, idealne na wielkanocny stół.

wielkanocne jajka faszerowaneJajka faszerowane awokado i boczkiem

Składniki:

na 5 porcji

5 jajek

1 czubata łyżka majonezu, domowej roboty

1 duże awokado

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka drobno pokrojonej cebuli

sól i pieprz do smaku

4 plastry boczku cienko pokrojonego

jajka faszerowane wielkanocneUgotuj jajka na twardo. Obierz ze skorupek i każde jajko przekrój wzdłuż na pół. Wybierz żółtka i grubo posiekaj. Wydrąż awokado wybierz miąższ i pokrój w kostkę lub zgnieć widelcem. Wymieszaj lekko żółtka z 1 łyżką majonezu,cebulą, pieprzem i solą. Dodaj posiekaną pietruszkę, awokado i lekko wymieszaj. Napełnij połówki jajek nadzieniem. Usmaż plastry boczku i odsącz na papierowym ręczniku. Ostudzony boczek pokrusz na drobne kawałeczki i posyp nimi jajka.

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *